Foto: msp.gov.rs

Srbija i Italija grade sve jače strateško partnerstvo

Vesti Autor: M.S. | 14:55 Utorak, 22 10 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić poručio je danas, u razgovoru sa predsednicom Odbora za spoljne poslove i odbranu Senata Republike Italije Stefanijom Kraksi, da saradnja sa tom zemljom značajno doprinosi ekonomskom razvoju i približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Đurić je, podsetivši na to da Srbija i Italija ove godine obeležavaju značajan jubilej – 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ukazao na to da dve zemlje neguju bliske i prijateljske veze i kontinuirano unapređuju bilateralnu saradnju.

On je ocenio da saradnja parlamenata dveju zemalja nije samo povezivanje dveju institucija, već i političkih sistema i klasa, čime se dodatno osigurava da kroz buduće generacije odnosi naših država budu što bliži.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je usvojila reformsku agendu prema kojoj će Srbija do 2027. godine sprovesti sve neophodne reforme i biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

Šef srpske diplomatije je, kada je reč o spoljnoj politici Srbije, naveo da želimo da gradimo i jačamo odnose sa što većim brojem zemalja i da tražimo prijateljstva širom sveta.

Ministar je iskazao zahvalnost na doprinosu Italije očuvanju mira i stabilnosti u regionu kroz angažman italijanske vojske u sastavu KFOR-a, a posebno na zaštiti koju pruža manastiru Visoki Dečani i očuvanju druge verske i kulturne baštine Srba na Kosovu i Metohiji.

Đurić je napomenuo da ove godine Srbija i Italija obeležavaju i 15 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva, te izrazio zadovoljstvo zbog toga što će u predstojećem periodu biti održana zajednička sednica vlada dveju zemalja.