Foto: Ministarstvo finansija

Srbija od MMF-a dobila podršku za sve što je do sada uradila

Vesti Autor: B.O. | 20:08 Četvrtak, 18 04 2024 Foto: Ministarstvo finansija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem i direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, koji su podržali sve što je Srbija do sada uradila i istakli da je svetska ekonomija uspela da izbegne recesiju, što je dobra vest i za građane Srbije.

Mali je u obraćanju novinarima rekao da je na sastanku, kojem je prisustvovala i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, naša zemlja dobila veliku podršku za sve ono što je uradila u prethodnom periodu.

On je naglasio da su razmatrane tri važne teme – prva je da je svetska ekonomija usporila svoj rast, ali da je izbegnuta puna recesija. Srbija raste brže nego ostale zemlje, a značajno je i to i da ostale države rastu i da nema recesije u tim zemljama, što je glavni zaključak MMF-a.

Drugi zaključak jeste da je kriza pokazala da neke države znaju da reaguju na nju, a neke ne, a da se Srbija svrstala u red onih koje su imale dobru reakciju, čak i u odnosu na razvijenije i bogatije zemlje u svetu, preneo je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, kao treće, konstatovano je da postoji veliki broj izazova koji je u srednjem roku pred nama, Evropom i celim svetom.

Moramo da budemo veoma pažljivi i vodimo računa o svakom dinaru, ali sa druge strane, naša strategija ulaganja u infrastrukturu, izgradnju puteva, zdravstvo, tehnološke parkove je jedina strategija koja na dugi rok može da doprinese daljem privrednom rastu i rastu BDP-a, odnosno stabilnosti koja je neophodna za povećanje plata i penzija i bolji standard građana, ocenio je on.

Mali se ranije danas, u okviru trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, sastao i sa predstavnicima zemalja članica Konstituence MMF-a i Svetske banke.

Srbija je, kako je podsetio, član Konstituence i preko nje ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci od decembra 2000. godine.

On je objasnio da je naša delegacija predstavila ekonomske rezultate iz prethodne godine, kao i šta planiramo da uradimo u narednom periodu, navodeći da je sagovornike upoznao i sa tim da srpska ekonomija raste uprkos izazovima, kao i da je sačuvana makroekonomska stabilnost.

Naime, kako je preneo, Srbija je tokom prošle godine imala stopu rasta BDP od 2,5 odsto, a u februaru je ona iznosila 5,9 odsto, te da se očekuje da stopa rasta BDP u prvom kvartalu bude 4,4 ili 4,5 odsto.

Javni dug u odnosu na BDP na današnji dan je 47,6 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta i ispod proseka evrozone, koji je oko 89 odsto. Imamo rekordne strane direktne investicije, rekordno nisku nezaposlenost, rekordnu visoku zaposlenost, držimo deficit pod kontrolom, a inflacija je u opadanju, precizirao je potpredsednik Vlade.

Takođe, kako je dodao, imamo rekordne devizne rezerve, rekordne rezerve u zlatu i kurs nam je i dalje stabilan, ocenivši da su sve ovo ogromni uspesi srpske ekonomije.

On je ukazao na važnost plana „Skok u budućnost – Srbija 2027“ i ulaganja u sve ono što podstiče rast naše ekonomije, jer samo na takav način održavamo rast plata i penzija, dajemo mogućnost da se u najkraćem vremenskom periodu podigne kvalitet života naših građana.

On je ujedno ukazao i na značaj sastanka sa predstavnicima rejting agencije „Standard and Poor΄s“, jedne od tri najveće kreditne rejting agencije na svetu, ističući da je po njihovom izveštaju od pre samo dve nedelje Srbija jedan mali korak do investicionog rejtinga.

Hoćemo da napravimo i taj mali korak koji bi bio kruna ekonomskih reformi koje sprovodimo, kruna svega što radimo i veliki plus i podstrek za dalji rast naše ekonomije, poručio je Mali i objasnio da što je bolji investicioni rejting to su niži troškovi zaduživanja, povećava se broj investitora, a kada su preduzeća u pitanju – imate kredite sa nižom kamatnom stopom.

Potpredsednik Vlade je ponovio da je jedan od najvažnijih ciljeva njegove  posete Vašingtonu da se utvrdi šta još mora da se uradi kako bismo dobili investicioni rejting što pre, uz očekivanje će do toga doći najkasnije sledeće godine.

On je najavio da će se tokom trodnevnog boravka u Vašingtonu sastati i sa predstavnicima rejting agencije „Moody s“, te da će razgovarati i sa velikim brojem investitora, sa ciljem da se tačno utvrdi šta je još neophodno da se formalno prepozna uspeh koji je Srbija ostvarila u prethodnih nekoliko godina.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Skup u Vašingtonu okuplja guvernere centralnih banaka, ministre finansija i razvoja, članove parlamenata, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.