Foto: mgsi.gov.rs

Srbija otvorena za nove japanske investicije

Vesti Autor: M.S. | 18:19 Sreda, 11 10 2023 Foto: mgsi.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić razgovarao je danas sa novim ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti infrastrukture.

Vesić je pozvao japanske kompanije da dodatno ulažu u Srbiji, podsećajući na to da nekoliko velikih japanskih kompanija već posluje kod nas, poput Tojo tajersa, Nideka i Itočua, koji je angažovan na jednom od najvećih projekata javno-privatnog partnerstva u Beogradu, na deponiji Vinča.

Ministar je preneo ambasadoru Imamuri da Srbija radi na izgradnji brzih pruga, kao i na rekonstrukciji i revitalizaciji regionalnih pruga u zemlji, te da su japanske kompanije i te kako dobrodošle kao partneri, budući da imaju ogromno iskustvo u toj oblasti.

On je naveo da će u narednom periodu biti raspisan tender za izradnju brze pruge od Beograda do Niša, projekat vredan 2,7 milijardi evra, koji sa 610 miliona evra granta pomaže Evropska unija, i pozvao i japanske kompanije učestvuju na tom javnom pozivu.

Vesić je istakao da je cilj Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, ali da neguje prijateljstva sa brojnim zemljama, među kojima Japan zauzima posebno mesto, podsetivši pritom na brojne donacije te zemlje Srbiji.

Ambasador Japana je ukazao na to da će fokus biti na realizaciji Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju je 2018. godine, tokom posete Beogradu, najavio pokojni japanski premijer Šinzo Abe.

Ta inicijativa je postala sve značajnija za promociju japanskih investicija u regionu. U Srbiji posluju Tojo tajers, Nidek i  zadovoljni su i žele da prošire poslovanje, rekao je ambasador Japana i dodao da japanske firme imaju ogromno iskustvo kada su u pitanju brze železnice.

On je predložio da Srbija i Japan potpišu i sporazum o ulaganju, kojim bi se dodatno promovisale japanske investicije u našoj zemlji, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.