Foto: srbija.gov.rs

Srbija počasni gost sajma knjiga u Ljubljani

Vesti Autor: M.S. | 12:00 Utorak, 21 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Srbija počasni gost 39. slovenačkog sajma knjiga, koji se održava u Ljubljani od 20. do 26. novembra pod nazivom „Beseda besedi”.

U saopštenju se navodi da gostovanje naše države realizuje Ministarstvo kulture, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Vukovom zadužbinom.

Državni sekretar Ministarstva Miodrag Ivanović rekao je, prilikom otvaranja sajma, da je ova manifestacija, sa svojim posebnim programima, prilika da se posetioci još bolje upoznaju sa savremenim književnim stvaralaštvom i izdavaštvom Slovenije i Srbije.

On je posebno istakao činjenicu da je na konkursu Ministarstva kulture Srbije, posvećenom podršci prevodima reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, u proteklih deset godina podržano više od 40 prevoda književnih dela pisaca iz Srbije na slovenački jezik.

U istom periodu, na srpski jezik je prevedeno više od 90 dela slovenačkih autora, istakao je Ivanović i dodao da ovi podaci predstavljaju svedočanstvo živog i uzajamnog interesovanja za književnost, ali i pokazatelj interesa srpskih i slovenačkih izdavača da neguju i razvijaju čitalačku publiku posvećenu delima pisaca iz našeg regiona.

Prema njegovim rečima, Vuk Karadžić i Jernej Kopitar, dvojica velikana srpske i slovenačke kulture, izgradili su neraskidivo prijateljstvo, koje je postalo sinonim za sadržajne i bliske odnose naša dva naroda.

Zato i ovaj sajamski događaj, na kojem je Srbija počasni gost, treba otpočeti spominjanjem ova dva velika imena naših kultura i naroda u celini, naglasio je Ivanović.

Čitanjem i negovanjem nacionalne i svetske književnosti, savladavanjem novih tehnologija 21. veka, očuvanjem trajnih vrednosti iskazanih u delima književne umetnosti, bićemo dostojni predstavnici naroda Vuka i Kopitara u našem vremenu, poručio je on.

Na štandu Republike Srbije u Ljubljani izložena su značajna izdanja ustanova kulture i prevodi dela naših autora na strane jezike.

Posetioci će imati priliku da vide izdanja Narodne biblioteke Srbije, Arhiva Jugoslavije, Etnografskog muzeja, Prirodnjačkog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Ansambla narodnih igara i pesama Srbije – Kolo, IK Agora, IK Albatros Plus, IK Laguna, IK Partenon, kao i slovenačka izdanja Politikinog zabavnika.

Tokom trajanja sajma biće organizovani i panel-razgovori sa srpskim i slovenačkim autorima iz oblasti narodne književnosti, savremene poezije i proze, prevoda, stripa i stvaralaštva za decu.

Sajam knjiga u Ljubljani svečano je otvorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.