Foto: srbija.gov.rs

Srbija zemlja partner Međunarodnog sajma privrede u Banjaluci

Vesti Autor: M.S. | 14:21 Petak, 29 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina ključni ekonomski partner Srbije u regionu i da ne postoji nijedno tržište u okruženju na kome naša država beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene.

Momirović je, nakon sastanka sa zamenikom predsedavajuće Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem, istakao da je ovo tržište u 2023. godini bilo naša druga izvozna destinacija, odmah posle Nemačke.

Ministar je naveo podatak da je u prošloj godini ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila tri milijarde evra, od čega je izvoz robe iz Srbije u BiH iznosio blizu dve milijarde evra.

On je najavio da će svečano otvoriti Međunarodni sajam privrede, koji će biti održan od 3. do 5. aprila u Banjaluci, i da će u okviru panela na tom skupu predstaviti potencijale za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa sa BiX.

Najvažnije je da ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom planu, ne samo kao centar regiona nego i kao važnu i prepoznatljivu destinaciju u ovom delu Evrope, rekao je ministar, uz napomenu da su zemlje CEFTA drugi po važnosti trgovinski partner Srbije i da regionalna saradnja nema alternativu.

Momirović je predočio da je na današnjem sastanku bilo reči i o Međunarodnoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu, što će biti ogromna šansa za predstavljanje privrednih potencijala Republike Srpske i Federacije BiH.

Ministri su razgovarali i o implementaciji sporazuma u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH – Srbija – Turska, kao i o saradnji u okviru CEFTA sporazuma.