Foto: mup.gov.rs

Srpska policija prema iregularnim migrantima postupa humano i u skladu sa zakonom

Vesti Autor: M.S. | 17:46 Četvrtak, 22 02 2024 Foto: mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da srpska policija prema iregularnim migrantima postupa u skladu sa zakonskim propisima, poštovanjem načela humanosti, kao i uz poštovanje međunarodne i nacionalne regulative koja se odnosi na zaštitu ljudskih prava.

U saopštenju, izdatom povodom snimaka koji su objavljeni u pojedinim medijima u vezi sa postupanjem prema iregularnim migrantima, navodi se da naša zemlja od početka migrantske krize radi na suzbijanju iregularnih migracija, uz apsolutno poštovanje ljudskih prava, što je i prepoznato od strane međunarodne zajednice.

U vezi sa spornim snimkom, MUP naglašava da je Uprava granične policije dobila zahtev od graničnih organa Severne Makedonije za izjašnjenje u vezi sa dva događaja u selu Lojane na teritoriji Severne Makedonije, gde su tokom noći i prepodneva tog dana zatečene dve grupe iregularnih migranata, koji su tvrdili da su ih srpski policajci navodno tukli, puštali službene pse na njih koji su ih izujedali, nakon čega su ih skinuli u donji veš i primorali da se pešice vrate u Severnu Makedoniju.

Srpska policija je odmah po prijemu zahteva izvršila provere u Regionalnom centru granične policije prema Severnoj Makedoniji i utvrdila da u to vreme na navedenom području nije ni bilo naših policijskih patrola.

Uprava granične policije u obavljanju poslova nadzora državne granice ne koristi službene pse, niti ih uopšte poseduje u okviru svoje organizacione jedinice, a u vezi sa spornim događajima nema potvrde da su se desili na teritoriji Srbije.

U vezi sa ovim navodnim događajima, Uprava granične policije zatražila je dodatne informacije od nadležnih organa Severne Makedonije.

MUP podseća na to da od 13. januara 2023. godine nadzor državne granice između Srbije i Severne Makedonije pripadnici Uprave granične policije vrše uz pomoć policijskih službenika Austrije i Mađarske, a u okviru memoranduma o trilateralnoj saradnji.

Pripadnici austrijske i mađarske policije do sada nisu prijavili nijedan incident, niti zloupotrebe od strane srpske granične policije na poslovima nadzora državne granice, dodaje se u saopštenju.