Foto: tw/FeljtonRs

Stabilno snabdevanje energentima i u narednom periodu

Vesti Autor: M.S. | 16:48 Utorak, 07 03 2023 Foto: tw/FeljtonRs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović poručila je danas na Kopaonik biznis forumu da će država obezbediti stabilno snabdevanje svim energentima i u narednom periodu, kao i da je krajnji cilj da sva preduzeća u energetskom sektoru posluju efikasno i profitabilno.

Đedović je, na panelu „Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize - izazovi i preporuke za budućnost”, podsetila na to da su za zimu bile obezbeđene dovoljne količine gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj, kao i da su rezerve naftnih derivata bile 54 odsto veće na kraju 2022. u odnosu na 2021. godinu.

Uspeli smo i da cena električne energije za domaćinstva, uprkos korekciji u janaru ove godine od osam odsto, bude i dalje među najnižima u Evropi i regionu, što je slučaj i sa cenom gasa za domaćinstva, istakla je ministarka.

Ona je ukazala na to da je Srbija, zahvaljujući fiskalnim reformama iz prethodnih godina i aktivnom delovanju države u energetskoj krizi, uspela da sačuva konkurentnost privrede i atraktivnost za investicije, kao i da se enormni rast cena na berzama ne prelije u punoj meri na domaće tržište.

Od energetike umnogome zavise i industrija, kvalitet života i životni standard, rekla je ministarka i dodala da nema otporne ekonomije bez snažnog i otpornog energetskog sistema i sigurnog snabdevanja električnom energijom i energentima.

Đedović je poručila da resorno ministarstvo ima odgovornost prema građanima da obezbedi dovoljno energenata i da se posledice krize što manje osete, ocenivši da se sada, kada je prošlo više od polovine grejne sezone, može reći da je u tome uspelo.

Ona je podsetila na to da je u maju 2021. godine EPS formirao cene za električnu energiju za industriju na osnovu cene na mađarskoj berzi koja je bila približno 60 evra za megavat-sat, a da se u julu 2022. godine struja na berzi kupovala i prodavala po ceni od 372 evra za megavat-sat.

Prema njenim rečima, u Srbiji je, po preporuci Vlade, EPS prodavao električnu energiju privredi po pet puta nižoj ceni – od 75 evra za megavat-sat.

Međutim, ako se zapitamo da li je naš energetski sistem dovoljno otporan za neizvesna vremena u kojima živimo, sigurno je da je pred nama još mnogo posla i da moramo imati jasnije ciljeve i  biti efikasniji, odgovorniji, odlučniji, naglasila je ministarka.

Đedović je rekla da je, pored suočavanja sa globalnim izazovima, posebna pažnja posvećena dugogodišnjim problemima u našoj zemlji, kao što su neblagovremeno investiranje u proizvodnju uglja i nedostatak novih proizvodnih kapaciteta, potreba za unapređenjem energetske infrastrukture, nedovoljna produktivnost javnih preduzeća i neefikasnost u potrošnji energije.

Ona je ukazala na to da je strateški cilj ostvarivanje energetske nezavisnosti i proizvodnja struje po najnižoj ceni za građane i privredu, dodavši da je za to neophodno povećati proizvodne kapacitete.

Prema njenim rečima, za ostvarivanje tog cilja potrebno je i da povećamo broj ruta i snabdevača energentima i da sprovodimo zelenu energetsku tranziciju istovremeno čuvajući stabilnost našeg energetskog sistema i sigurnost snabdevanja.

Đedović je navela da je Ministarstvo rešilo da se uhvati u koštac sa preko potrebnim reformama energetskog sektora, da završi započete i priprema nove projekte i da više radi na promeni svesti u vezi sa potrošnjom.

Ministarka je istakla da su za uspešnu energetsku tranziciju, pored države, koja je tu da postavi okvir, važni i investitori, bankarski sektor, civilno društvo, kompanije, ali i svi građani.

Ona je predočila da se prioritetno radi na reformama energetskog sektora, koje su dugo odlagane i da je povećanje efikasnosti ključno za razvoj EPS-a, Elektrodistribucije, Srbijagasa i drugih državnih preduzeća u energetskom sektoru.