Foto: mod.gov.rs

Stacionarno logorovanje vojnika na služenju vojnog roka

Vesti Autor: M.S. | 18:07 Petak, 04 10 2024 Foto: mod.gov.rs

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2024“  koji su raspoređeni u Treći centar za obuku realizovali su stacionarno logorovanje na poligonu „Međa“ kod Leskovca.

Ovaj oblik obuke na terenu realizuje se na kraju prve faze osposobljavanja i prolaze ga vojnici svih specijalnosti. Cilj je da se u praksi provere i primene stečena znanja i sposobnosti za izvršavanje osnovnih borbenih zadataka u odbrani i napadu, ali i da se vojnici adaptiraju na život i rad u terenskim uslovima.

Težište je bilo na kontinuiranom uvežbavanju taktičkih radnji i postupaka na bojištu, prevashodno u domenu orijentacije, osmatranja, maskiranja i kretanja na terenu, kao i na realizaciji gađanja iz pešadijskog naoružanja.

Komandant Bataljona za obuku Trećeg centra za obuku major Milan Ranđelović objasnio je značaj osnovne individualne obuke.

- Cilj osnovne obuke je da stvori samouverenog, disciplinovanog i snalažljivog vojnika, dobro motivisanog, fizički sposobnog i osposobljenog, istakao je major Ranđelović.

On je napomenuo da se tokom logorovanja realizuju složeniji sadržaji obuke, za čiju realizaciju ne postoje uslovi na mirnodopskoj lokaciji.

Vojnik Andrija Jovanović iz Valjeva ističe da bi svi mladi ljudi trebalo da služe vojni rok.

- Stacionarno logorovanje vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Trećem centru za obuku svakom vojniku pruža osećaj da je dostojan svojih predaka, izlazak iz zone komfora i testiranje ličnih granica. Ovom prilikom pozivam sve mlade ljude da se prijave na dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije, rekao je vojnik Jovanović.

Vojnike po povratku s terena očekuje provera obučenosti, na kojoj će pokazati koliko su osposobljeni za izvršenje individualnih zadataka, nakon čega će biti upućeni u centre za specijalističku obuku na osposobljavanje za dužnosti za koje su regrutovani.