Foto: tw/Teri_Schulz

Stano o NOVOJ VLADI Srbije i merama protiv Kosova

Vesti Autor: K.C. | 18:59 Četvrtak, 02 05 2024 Foto: tw/Teri_Schulz

Evropska unija očekuje od nove Vlade Srbije da pokaže svoju privrženost putu Srbije ka Evropskoj uniji, izjavio je danas portparol Evropske unije Peter Stano.
EU se, prema njegovim rečima, raduje saradnji sa novom Vladom Srbije u njenim naporima da ostvari članstvo u EU kao strateški cilj Srbije.

Srbija vrlo dobro zna koja su očekivanja EU, rekao je Stano i naglasio da ona, kao zemlja kandidat, mora da učini sve da ispuni određene kriterijume, što, podvukao je, kada je reč o spoljnoj politici, znači da se više usklađuje sa odlukama i stavovima Evropske unije.

Komentarišući predloge za određene članove vlade, koji se nalaze na listi sankcija SAD, Stano je rekao da su proteklih godina postupci i izjave Aleksandra Vulina bili u suprotnosti sa ,,ovim navedenim ciljem Srbije kada je reč o poštovanju obaveza vezanih za pristupanje i nerazvijanje kontraproduktivnih veza sa ruskim režimom".

Stano je govorio i o ukidanju mera Prištini, i rekao da će se to desiti kada države članice to odluče, a ne kosovski političari.

Dodao je da su rasprave u toku, da mere još nisu ukinute i da države članice nastavljaju razgovore tim povodom.
,,Reč je o celokupnoj situaciji. Želimo da vidimo da se celokupna situacija reši. Obe strane imaju zadatke da to ostvare, ali u slučaju Kosova, predstavnici Kosova su vrlo jasno i više puta obavešteni šta su očekivanja EU. Izbori su bili jedan od elemenata. Možemo da gledamo na koji način su izbori organizovani u drugom pokušaju i šta je navelo srpske političke stranke da bojkotuju ovo drugo ponavljanje izbora", naveo je Stano