Foto: tw/Sandzaklive

Šteta od poplava u zdravstvenim ustanovama 51 milion dinara

Vesti Autor: M.S. | 12:27 Utorak, 27 06 2023 Foto: tw/Sandzaklive

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da je tokom poplava, koje su od sredine maja pogodile Srbiju, oštećeno 19 zdravstvenih ustanova, a ukupna šteta koja je na njima pričinjena procenjuje se na približno 51 milion dinara.

Đerlek je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) naglasio da je najveću štetu pretrpeo Klinički centar u Kragujevcu i zdravstvene ustanove u Loznici i Aleksandrovcu, naglasivši da će država učiniti sve da pacijenti dobiju što pre zdrastvenu uslugu i da ustanove rade u punom kapacitetu.

On je napomenuo da je prošle nedelje potpisan ugovor kojim će biti omogućena izgradnja i rekonstrukcija Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac, dok će tender za izvođenje radova biti raspisan sledeće godine.

Prema njegovim rečima, u Kliničkom centru Srbije je u toku faza dva, koja obuhvata radove na polikliničkom delu, gde će biti devet operacionih i pet angio sala, biohemijska laboratorija, mrtvačnica i drugo.

Đerlek je dodao da se očekuje i druga B faza rekonstrukcije, jer je reč o zdrastvenoj ustanovi koja zbrinjava najviše pacijenata u zemlji, ali da država ulaže i u obnovu opštih bolnica širom zemlje.

U toku je rekonstrukcija bolnica u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Novom Pazaru, Prokuplju, što podrazumeva i planiranje kadrova, objasnio je državni sekretar i podvukao da je za sedam meseci rada ove vlade zaposleno više od 2.000 radnika u zdravstvu i date 503 specijalizacije.

On je dodao i da se intenzivno razmatraju mogućnosti kako da se kovid bolnice iskoriste i da nađu svoju ulogu u zdravstvenom sistemu.