Foto: srbija.gov.rs

Sve lokalne samouprave raspisale konkurse u oblasti javnog informisanja

Vesti Autor: M.S. | 12:18 Ponedeljak, 07 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da su, po prvi put od uspostavljanja zakonske obaveze, sve jedinice lokalne samouprave ove godine raspisale javne konkurse radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

U saopštenju se podseća na to da prethodne godine 15 jedinica lokalne samouprave nije izvršilo svoju zakonsku obavezu, koja je po prvi put predviđena Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji je stupio na snagu 2014. godine, a koja se odnosila na organe nadležne za poslove javnog informisanja u Republici, autonomnoj pokrajini, odnosno jedinicama lokalne samouprave.

Obavezu raspisivanja javnih konkursa ima ukupno 144 jedinica lokalne samouprave, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ministarstvo je u 2023. godini, putem devet javnih konkursa radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, opredelilo 322.849.650 dinara za potrebe pružanja podrške proizvodnji medijskih sadržaja, a ta suma je u 2024. godini uvećana i iznosi 351.700.000 dinara.

Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji je stupio na snagu 4. novembra 2023. godine, određen je rok – 1. mart, do kojeg treba da budu raspisani javni konkursi radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ministarstvo ovom prilikom ukazuje na to da tokom ove godine jedan broj lokalnih samouprava nije svoju obavezu ispunio u zakonski predviđenom roku zbog toga što su krajem 2023. i tokom 2024. godine održani lokalni izbori, te je u nekima od njih tokom više meseci ove godine bilo na snazi privremeno finansiranje, koje je trajalo sve do usvajanja budžeta za ovu kalendarsku godinu.

Iz tog razloga, fokus Ministarstva bio je usmeren na ispunjenje zakonske obaveze, a ne na podnošenje prekršajnih prijava protiv odgovornih lica u onim lokalnim samoupravama koje u predviđenom roku nisu raspisale i sprovele konkurs radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Tokom 2024. godine uočeno je i to da su određene jedinice lokalne samouprave umanjile iznose opredeljenih sredstava u odnosu na raniji period.

S tim u vezi, Ministarstvo ukazuje na to da je ukupan iznos sredstava koji je opredeljen na svim nivoima javne vlasti (jedinice lokalne samouprave, autonomna pokrajina, Republika) u 2023. godini iznosio 2.015.018.620 dinara, a u 2024. godini 1.383.856.500 dinara, što predstavlja značajno umanjenje.

Ovo će, kao posebna tema, biti u fokusu Ministarstva u narednom periodu kako bi u 2025. godini bili opredeljeni veći iznosi sredstava.

Takođe, stručne službe Ministarstva uočile su tokom ove godine i to da je određeni broj jedinica lokalne samouprave sredstva opredeljena godišnjim budžetom za potrebe ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja plasirao posredstvom procedura predviđenih Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o javnim nabavkama.

S tim u vezi, Ministarstvo će nastaviti da aktivno sarađuje sa svim jedinicama lokalne samouprave kako bi one u potpunosti i bez izuzetka implementirale Zakon o javnom informisanju i medijima.

Takođe, Ministarstvo napominje i da opštine koje se nalaze u sastavu gradova, i to Beograd (17 opština), Niš (pet opština) i Novi Sad (dve opštine) nemaju zakonsku obavezu raspisivanja javnih konkursa radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Činjenica da su sve jedinice lokalne samouprave, po prvi put od uspostavljanja zakonske obaveze, ove godine raspisale javne konkurse u oblasti javnog informisanja još jednom svedoči o odlučnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija da svi zakonski i drugi propisi u oblasti javnog informisanja u potpunosti budu implementirani, navodi se u saopštenju.