Foto: uzvik

Svečano otvoren Sajam AUTOMOBILA u Beogradu u prisustvu predsednika Vučića

Vesti Autor: K.C. | 10:23 Četvrtak, 12 05 2022 Foto: uzvik

Na Beogradskom sajmu, svečano je otvoren Sajam automobila, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Akcenat je na vozilima sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobilima na električni pogon, ali i novim modelima sa konvencionalnim pogonima za koje se pretpostavlja da su ekološki unapređeni i da zadovoljavaju visoke ekološke standarde.

Ceremoniji otvaranja sajma "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka privrede Anđelka Atansković i predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši.

Pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma, od 12. do 15. maja predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila.

Prilikom otvaranja ovogodišnjeg Sajma automobila predsednik Vučić je istakao: "Henri Ford rekao je da je najbolji automobil nov automobil. Ponosan sam na Beograd i Srbiju, jer se ovakva manifestacija prvi put nakon dvogodišnje pauze održava upravo kod nas. U Beogradu će automobile predstaviti 410 izlagača. Među modelima je i 25 čisto električnih što jasno govori o smeru i tendenciji u auto industriji".

- Svako značajno ime auto industrije danas je u Beogradu. Reč je o najvažnijim brendovima - kazao je Vučić i dodao da je uveren da je budućnost naše autoindustrije koja je nosilac napretka svake zemlje - svetla. Dodao je da želi Beogradskom sajmu veliku posetu i istakao da su Beograd i Srbija svet.

Na sajmu će biti oko 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova među kojima premijerno i legendarni 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji.

Takođe, biće izloženo 48 novih modela, od kojih su 36 premijere, a 12 noviteti. Sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće predstavljeno njih čak 36.

Ovo je prva ovakva manifestacija u Evropi održana nakon pandemije, ističu organizatori sajma.

"Ovo zaista jeste podvig, jer do pre samo tri meseca ovakav projekat je bio nemoguća misija. Međutim, mi smo krajem prošle godine promenili koncept manifestacije. Do sada su sjamovi imali jak komercijalni efekat, bilo je dosta prodaje automobila, a ove godine to neće biti slučaj. Dodali smo prefiks "eko" jer su tema ekološki napredna vozila", rekao je projekt menadžer Beogradskog sajma Zoran Lupšić.

Na sajmu će domaća publika imati prilike da vidi električne i hibridne modele čija prodaja još uvek nije počela.

Ljubitelji starih vozila će u Hali 3 moći da vide izložbu oldtajmera, a u okolnim manjim halama predstaviće se proizvođači delova i opreme.