Foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Tematski kampovi za Srbe iz inostranstva u 17 lokalnih samouprava

Vesti Autor: B.O. | 16:18 Ponedeljak, 29 04 2024 Foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević potpisao je danas ugovore sa 17 lokalnih samouprava za organizovanje tematskih kampova za naše sunarodnike iz inostranstva. 

Milićević je objasnio da je cilj ovog projekta jačanje postojećih i stvaranje još čvršćih veza između matice i naših sunarodnika koji žive van Srbije.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta iznosi 120 miliona dinara, a podeljen je u tri celine – 50 miliona dinara za kulturno-umetnička društva, 40 miliona za sportske kampove i 30 miliona dinara za naučno-obrazovne, odnosno eko kampove.

Na konkursu je učestvovalo 46 gradova, a izabrani su Veliko Gradište, Sremska Mitrovica, Šabac, Trstenik, Knić, Velika Plana, Osečina, Čajetina, Svrljig, Topola, Raška, Subotica, Loznica, Kruševac, Zrenjanin, Kragujevac i Požarevac, naveo je ministar.

On je precizirao da će u kampovima učestvovati više od 5.000 dece, ne računajući mlade iz Srbije, sa kojima će oni razmenjivati znanje i iskustva.

Moja poruka njima jeste da uvek čuvaju i nikada ne zaborave svoj jezik, ćirilicu, kulturu, istoriju, identitet i tradiciju, da grade mostove u državama u kojima žive, jer oni su naši ambasadori, rekao je ministar.

Želimo da naše sunarodnike u inostranstvu podstaknemo na to da jednog trenutka, kada završe školovanje u državama u kojima trenutno žive, razmišljaju da svoje znanje i iskustvo iskoriste ovde u Srbiji, zajedno sa svima nama. Tada smo uspeli, poručio je Milićević.