Foto: beograd.rs

„Trofej Beograda” u planinarstvu dodeljuje se na Rajcu

Vesti Autor: K.C. | 12:42 Sreda, 25 09 2024 Foto: beograd.rs

„Trofej Beograda” u planinarstvu dodeljuje se najboljem takmičaru do 18 godina na sportsko-takmičarskoj manifestaciji „Dan čistih planina”, koja se održava sledećeg vikenda, 28. i 29. septembra, na suvoborskom Rajcu, kod Planinarskog doma „Čika Duško Jovanović”, saopšteno je iz Sekretarijata za sport i omladinu.

Dan čistih planina je međunarodni praznik kojim se skreće pažnja na značaj planina i planinarenja u svetu, a obeležava se 26. septembra. Tim povodom, Planinarski sportski klub „Pobeda” organizuje takmičenja i druženja pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, kao i Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog saveza Beograda.

Rajac je prošlog meseca dobio status predela izuzetnih odlika, čime je stekao viši nivo ekološke zaštite. „Dan čistih planina” na Rajcu je manifestacija uključena u „Dane evropske baštine”.

Za „Trofej Beograda” se po 22. put takmiče sportisti mlađi od 18 godina u planinarskim disciplinama: orijentacija, treking, biciklistička trka, slobodno penjanje na prirodnoj steni i planinsko trčanje. Republički karakter imaju takmičenja u planinarskoj orijentaciji, trekingu i orijentiringu.

Na takmičenjima za „Trofej Beograda” u planinarstvu očekuje se učešće više od 300 takmičara različitih starosnih doba i kategorija, iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Osim takmičarskih aktivnosti, u okviru „Dana čistih planina” organizator PSK „Pobeda” vodi na pešačke ekološke ture iz osam različitih pravaca ka Planinarskom domu na Rajcu. Planinari na pešačkim turama su opremljeni kesama, rukavicama i štapovima – svako čisti svoju planinsku stazu. Ekološkoj akciji oko samog doma priključiće se mladi planinari, učenici osnovnih škola iz Ljiga i Beograda, jer se svest o čistim planinama uči od najranijeg uzrasta. Za večernje časove, kod doma je planirano zabavno takmičenje u nadvlačenju konopca. Prema proceni organizatora, očekuje se oko hiljadu posetilaca, saopšteno je iz Sekretarijata za sport i omladinu.