Foto: srbija.gov.rs

U prethodna tri dana iz poplava EVAKUISANO i SPASENO 317 ljudi

Vesti Autor: M.S. | 15:02 Nedelja, 18 06 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić obišao je danas poplavljenu industrijsku zonu u Jagodini i tom prilikom saopštio da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u prethodna tri dana imali 821 intervenciju i 317 evakuacija i spasavanja.

Gašić je precizirao da je 1.817 pripadnika MUP-a bilo neprekidno angažovano u protekla tri dana, s tim što su oni pre ovih velikih padavina delovali i preventivno i pokušali da upozore stanovništvo i sve industrijske zone, tamo gde su postojale indicije da će doći do poplavnog talasa.

On je, ističući da neki to upozorenje nisu shvatili ozbiljno, iskazao zahvalnost pripadnicima Sektora za vanredne situacije na ogromnom zalaganju i na tome što su neprekidno sa građanima širom Srbije.

Proglašeno je 56 vanrednih situacija, budući da je palo više od 100 litara kiše u proteklih 48 sati, ukazao je ministar i poručio da će se nastaviti rad na prevenciji kako bi se zaštitili fabrike, stanovništvo, zgrade, usevi i poljoprivredna dobra.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović rekao je da je grad odbranjen u najvećim delovima, i to uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Crvenog krsta i „Srbijavoda“, dok je šteta pričinjena u u jednom delu grada.

Ekipe će i dalje biti na terenu, vanredna situacija je u toku, pomažemo građanima i preduzimamo mere da otklonimo štete u narednom periodu, dodao je on.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini Saša Ignjatović naglasio je da je u Pomoravskom okrugu proglašena vanredna situacija u Jagodini i svim ostalim opštinama i da se sada radi na saniranju posledica poplava.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Gradskog štaba, kako je objasnio, trenutno vrše crpljenje vode iz poplavljenog područja na lokaciji nove industrijske zone.

On je podvukao da je u ovom poplavnom talasu od 15. juna spaseno 25 lica, evakuisana su ugrožena lica iz sela Trnava, u naselju Železnički most, a prethodno u Dragoševcu, i naglasio da je najvažnije da nema stradalih lica.