Foto: srbija.gov.rs

Ubrzanje protoka ljudi i robe između Srbije i Mađarske

Vesti Autor: M.S. | 18:32 Utorak, 08 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović ocenio je da će Memorandum o razmeni elektronskih podataka između Srbije i Mađarske, koji je potpisan danas u Budimpešti, doprineti relaksaciji prekogranične ekonomske saradnje i doneti značajne benefite, kako za privrednike, tako i za građane dveju zemalja.

Momirović je, nakon potpisivanja više dokumenata na 14. zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, istakao da se očekuje da se pomenutim memorandumom stvore preduslovi za to da promet robe na graničnom prelazu Horgoš, koji je pod velikim pritiskom, bude značajno ubrzan.

Ministar je ukazao na to da Memorandum predviđa integraciju različitih službi u cilju ubrzanja procesa na najopterećenijem graničnom prelazu u zemlji.

On je objasnio da se očekuje da će puna implementacija ovog sistema značajno rasteretiti teretni saobraćaj u narednom periodu, dodavši da je reč o velikom poduhvatu koji zahteva vreme za usklađivanje postupaka svih službi.

Momirović je dodao i da će pomenuti memorandum i dodatno osnažiti dobre političke odnose Srbije i Mađarske, koji su u ovom trenutku na istorijski najvišem nivou.