Foto: unsplash.com

Učenici osmog razreda sutra i prekosutra polažu PROBNU MALU MATURU - Evo šta ih čeka na ispitu

Vesti Autor: K.C. | 12:17 Četvrtak, 23 03 2023 Foto: unsplash.com

U okviru probnog završnog ispita, učenici osmog razreda sutra će u 12 časova, polagati test iz matematike, dok će u subotu u 9 časova rešavati test iz srpskog/maternjeg jezika, a u 11.30 radiće test iz izabranog predmeta.

Takođe, polaznici trećeg ciklusa programa Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih sutra će polagati u 12 sati jedinstven test koji sadrži zadatake iz srpskog/ maternjeg jezika, matematike i zadatke iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

„Cilj organizovanja probnog završnog ispita je da se vidi koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu, kao i simulacija procesa završnog ispita, gde učenici prolaze kroz utvrđene procedure (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo)“, navodi se u uputstvu Ministarstva prosvete koje je poslato direktorima osnovnih škola.

Kako se navodi, preporuka je da svi osmaci polažu ispit u jednoj prostoriji u svojoj školi (fiskulturna sala, školski hol, svečana sala i slično) ili tako što su raspoređeni u dve, tri velike prostorije (kombinacija hol – svečana sala, hol – fiskulturna sala), ukoliko nije moguće organizovai sprovođenje završnog ispita na ovaj način, đaci mogu da budu raspoređeni po učionicama u svojoj školi, a ukoliko iz nekog razloga ni to nije moguće, predviđeno je da se ispit održi u jednoj prostoriji u obližnjoj srednjoj školi ili drugom objektu (sportska hala, dom kulture i slično).

Pravilo je da udaljenost između klupa u kojima sede učenici, u svakom smeru treba da bude najmanje 1,2 metra, u svakoj klupi treba da sedi po jedan učenik, i to na njenom središnjem delu.

Za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kojima se pri polaganju završnog ispita pruža odgovarajuća podrška, prostor za polaganje ispita prilagođava se vrsti podrške koja se pruža učeniku.

U uputstvu se navodi da se testovi rade pod šifrom, a novina je da će ove godine šifre koje će dobiti svaki učenik biti desetocifrene.

Svi testovi se pregledaju u školi, a rezultati se ne objavljuju na internet stranici obrazovne ustanove.

„Škola, u cilju unapređivanja postignuća učenika i postizanja boljih rezultata na završnom ispitu, koristi rezultate učenika sa probnog završnog ispita u planiranju rada u narednom periodu. Sugerišemo nastavnicima da se prilikom analize rezultata probnog završnog ispita i davanja povratne informacije učenicima rukovode ključnim principima formativnog ocenjivanja – jasna i precizna procena postignuća i angažovanja učenika, kvalitet blagovremene povratne informacije i smernice za dalje učenje“, navode iz Ministarstva, uz napomenu da rezultati probne male mature treba da posluže i za pravljenje plana pripremne nastave za završni ispit.

Završni ispit, osmaci će polagati od 21. do 23. juna.