Foto: mup.gov.rs

Uhapšeno šest pripadnika organizovane kriminalne grupe

Vesti Autor: M.S. | 18:55 Sreda, 20 12 2023 Foto: mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji sa Metropolitenskom policijom i Nacionalnom kriminalističkom agencijom Velike Britanije, na teritoriji Beograda uhapsili šest pripadnika organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Uhapšeni su Lj. R. (1981), za koga se sumnja da je organizator ove organizovane kriminalne grupe, kao i članovi grupe E. R. (2003), M. R. (1955), L. R. (1990), I. R. (1981) i M. N. (1997).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i R. R. K. (1983), koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Švajcarskoj, kao i još jedna osoba za kojom policija intenzivno traga.

Sumnja se da je Lj. R. u cilju prikrivanja nezakonitog porekla novca koji su on i R. R. K. protivpravno stekli u periodu od 2014. do 2022. godine provalama u kuće i stanove u Engleskoj i Švajcarskoj, u Srbiji organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi tim novcem kupovali nekretnine, skupocene automobile i finansirali luksuzan način života na teritoriji naše zemlje.

Sumnja se da su šestoro uhapšenih, od 2018. do 2023. godine, novac stečen kriminalnom delatnošću lažnim prikazivanjem činjenica o njegovom poreklu uplaćivali na račune u bankama, kupovali i prodavali devize, vršili mnogobrojne transakcije novčanih sredstava u bankama, kao i da su zaključili više pravnih poslova kupoprodaje, poklona i zajmova u cilju prikrivanja nezakonitog porekla imovine, i na taj način u legalne tokove ubacili najmanje 2.422.255 evra, iako su znali da je novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni pronađeni su i oduzeti veća količina nakita, luksuznih ručnih satova, umetničkih slika i skupocenih antikviteta, kao i novac i poslovna dokumentacija.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.