Foto: mfin.gov.rs

Ulaganje u više od 300 razvojnih projekata širom Srbije

Vesti Autor: M.S. | 12:25 Utorak, 23 04 2024 Foto: mfin.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će širom Srbije do 2027. godine biti uloženo približno 18 milijardi evra u više od 300 projekata u okviru plana „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Mali je, gostujući na Pink televiziji, naveo da će to podrazumevati izgradnju i obnovu škola, zdravstvenih ustanova, auto-puteva, saobraćajnica, brzih pruga i BIO4 kampusa.

On je objasnio da je to mnogo širi program od samog projekta EKSPO, koji će obuhvatiti investiciju od približno 1,2 milijarde evra i to za izgradnju novog grada u Surčinu, koji će sadržati stambeni kompleks, Akvatik centar i Nacionalni stadion.

Ministar je, govoreći o nedavnoj radnoj poseti Vašingtonu, gde je prisustvovao Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, naveo da je zaključeno da će u narednih pet do deset godina najveći problem svetske ekonomije biti usporavanje rasta.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da Srbija beleži ekonomski rast i u takvim uslovima, dodavši da će biti nastavljene reforme za koje imamo podršku MMF-a i u naredne dve godine.

Mali je naglasio da je Srbija u projektima i investiranju pronašla svoje izvore rasta, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da naša ekonomija beleži i ubrzanje rasta, budući da je u poslednjem kvartalu prošle godine rast BDP-a iznosio 3,8 odsto, a u februaru ove godine 5,9 odsto.

Sve to nam, kako je rekao, omogućava da kroz projekte, koje ćemo realizovati u okviru plana „Skok u budućnost - Srbija 2027“, dostignemo prosek plata od 1.400 evra i penzija i minimalne zarade od po 650 evra 2027. godine.

Potpredsednik Vlade je naveo da očekuje i formalnu potvrdu srpskog ekonomskog napretka kroz dobijanje investicionog rejtinga od svetskih rejting agencija.