Foto: unsplash.com

UN traže da SAD i Rusija izbegnu sve što eskalira situaciju, Moskva negira optužbe Bele kuće

Vesti Autor: T.T. | 19:45 Subota, 15 01 2022 Foto: unsplash.com

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Rusiju, SAD i NATO da se uzdrže od akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije sada već izuzetno zategnute međunarodne situacije.

Kako prenosi TASS, "Generalni sekretar želi da strane izbegavaju bilo kakvu retoriku i sve što bi moglo da eskalira situaciju", izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara Farhan Hak.

Tokom jučerašnjeg dana iz Bele kuće stigle su optužbe da Rusija sprema nekakav izgovor za invaziju na Ukrajinu. Tim povodom danas je reagovala ambasada Rusije u Vašingtonu navodeći da su optužbe neosnovane i potvrda su da se na Moskvu vrši medijski pritisak.

 

"Uočili smo izjave Bele kuće i portparola ministarstva odbrane sa brifinga održanih 14. januara u kojima se kaže da Rusija navodno priprema nekakav izgovor za invaziju na Ukrajinu. Predstavnici američke administracije već detaljno opisuju scenarije ovakvih provokacija, navodeći čak i datume eventualnog početka tobožnje ruske operacije", navodi se u saopštenju ambasade Ruske Federacije u Vašingtonu i dodaje kako za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.