Foto: srbija.gov.rs

Unapređenje položaja ranjivih društvenih grupa strateški cilj Srbije

Vesti Autor: B.O. | 17:12 Utorak, 22 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov otvorio je danas skup povodom početka realizacije grant šeme i finansijske podrške lokalnim samoupravama izabranim za sveobuhvatnu podršku u oblasti unapređenja usluga socijalne zaštite i inkluzije Roma.

Žigmanov je na skupu, u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, istakao da unapređivanje položaja najranjivijih društvenih grupa i poboljšanje kvaliteta života romske zajednice predstavlja jedan od najvažnijih strateških i političkih ciljeva Srbije.

On je naglasio da je uloga države da preduzima mere na svim nivoima vlasti kako bi obezbedila ravnopravnost svih građana i sprovodila politike koje smanjuju društvene nejednakosti i siromaštvo.

Među najugroženijim grupama svakako se nalazi romska nacionalna zajednica, kojoj su neophodne posebne mere podrške i inkluzije, rekao je ministar i dodao da je na ovom planu dosta toga učinjeno, ali da predstoji još posla.

Ostvarivanje pune ravnopravnosti i jednakosti, koje podrazumeva i iskorenjivanje siromaštva, zahteva koordinaciju i međusektorsku saradnju svih relevantnih aktera, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, uz aktivno učestvovanje onih koji se to neposredno tiče – institucija i organizacija same romske zajednice, ukazao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, od neprocenjivog je značaja nastavak podrške Evropske unije, Saveta Evrope i ostalih međunarodnih aktera i domaćih partnera.

Ministarstvo, kako je dodao, pruža podršku i ovom, kao i svim projektima koji doprinose jačanju ljudskih i manjinskih prava, ostvarivanju ravnopravnosti, smanjenju siromaštva, borbi protiv diskriminacije i unapređenju položaja Roma.

Podrška izabranim lokalnim samoupravama organizuje se u okviru projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA 2020.

U sklopu grant šeme predviđena je realizacija 31 projekta, 18 u oblasti unapređenja kvaliteta usluga socijalne zaštite i 13 u oblasti unapređenja mera inkluzije Roma.

Takođe, 19 lokalnih samouprava, korisnika paketa Stalne konferencija gradova i opština za unapređenje socijalne zaštite je ovom prilikom dobilo dodatnu podršku za finansiranje jedne ili više usluga socijalne zaštite, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.