Foto: privreda.gov.rs

Unapređenje privredne saradnje Srbije i RS

Vesti Autor: M.S. | 17:27 Ponedeljak, 11 12 2023 Foto: privreda.gov.rs

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumevanju, kojim se utvrđuju načela, oblasti, aktivnosti i druga pitanja od značaja za saradnju resornih ministarstava.

Cvetković, koji boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Banjaluci, istakao da će se potpisivanjem ovog dokumenta dodatno unaprediti privredna saradnja s namerom osnaživanja ekonomije čitavog regiona.

On je ocenio da ovaj memorandum predstavlja dobar podsticaj za to da u narednom periodu odnosi Srbije i Republike Srpske budu intenzivniji, naročito u oblasti ekonomije.

Ministar je ocenio da je za poslovanje kompanija izuzetno važno jačanje infrastrukture, napomenuvši da Srbija investira u izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo, posebno deonice auto-puta Rača–Bijeljina, a tu su i drugi važni projekti kao što je Aerodrom Trebinje i Hidroelektrana Buk Bijela.

Cvetković je najavio da će početkom naredne godine sa Mitrovićem razgovarati na poslovnom forumu o kompanijama iz Srbije i Republike Srpske, kojima će sa svojih ministarskih pozicija pomoći u realizaciji konkretnih projekata.

Mitrović je predočio da je Memorandum rezultat specijalnih, paralelnih veza između Srbije i Republike Srpske i predstavlja pravni okvir za potpisivanje konkretnih sporazuma i ugovora.