Foto: srbija.gov.rs

Unapređenje saradanje sa Nemačkom u oblasti poljoprivrede

Vesti Autor: B.O. | 19:21 Utorak, 17 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović razgovarao je danas sa ambasadorkom SR Nemačke u u Srbiji Anke Konrad o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje dveju zemalja, pre svega u oblasti poljoprivrede, ali i o regionalnoj saradnji i strateškom cilju naše zemlje da postane punopravna članica Evropske unije.

Martinović je naglasio da Srbija nastoji da ima najbolje moguće odnose sa svojim susedima i da želi mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, podsetivši na to da je predsednik Srbije pre nekoliko godina pokrenuo inicijativu „Otvoreni Balkan“ sa ciljem intenziviranja saradnje u regioni, što je dovelo do boljih ekonomskih odnosa sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Želja nam je i da se druge zemlje Zapadnog Balkana,koje su kao i Srbija strateški orijentisane ka punopravnom članstvu u EU, pridruže ovoj inicijativi, rekao je ministar.

On je, govoreći o članicama CEFTA, ukazao na problem koji imamo sa lažnom državom Kosovo, jer vlasti u Prištini već dve godine onemogućavaju promet robe i usluga sa centralnom Srbijom.

Prema njegovim rečima, ovaj problem je dodatno produbljen jednostranom odlukom Prištine da zabrani upotrebu dinara na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Na ovaj način, osim što je ugrožena privredna saradnja, dovedena je u pitanje i egzistencija građana koji tamo žive, istakao je Martinović i dodao da ponašanje prištinskih vlasti i teror tamošnjih policijskih snaga ne doprinose naporima Srbije da se kroz dijalog, mirnim putem, reši ovo pitanje.

Sagovornici su konstatovali da se nasiljem i silom samo dodatno usložnjavaju problemi, što nikome nije u interesu, i da je za sve podjednako važno i korisno da se odustane od jednostranih odluka, na čemu, kako je rečeno, insistiraju i predstavnici Nemačke u Srbiji.

Tema sastanka bila je i razmatranje mogućnosti unapređenja ekonomske saradanje između Srbije i Nemačke, a posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Na sastanku je bilo reči i o velikom broju nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, pri čemu je naglašeno da je u prvih sedam meseci ove godine ostvarena ukupna spoljnotrgovinska razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Nemačke u vrednosti od približno 356 miliona evra.

Ministar je, takođe, podsetio na to da je predsednik Srbije juče ponudio pomoć svim evropskim zemljama koje je pogodio ciklon Boris i koje su zadesile poplave.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra poljoprivrede Anja Javor i Nenad Katanić, direktor Uprave za veterinu Živko Matijević, Milanka Davidović iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije, kao i šef Odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Nemačke Judit Hofman.