Foto: kultura.gov.rs

Unapređenje sveukupne kulturne saradnje sa Francuskom

Vesti Autor: M.S. | 09:41 Petak, 21 06 2024 Foto: kultura.gov.rs

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i generalni direktor Nacionalnog centra za film i pokretne slike (CNC) Francuske Olivije Anrar potvrdili su danas u Parizu obostrani interes za proširenje saradnje u oblasti filma i savremene filmske kulture između dve zemlje.

Selaković je ukazao na to da se naša zemlja zalaže za unapređenje sveukupne kulturne saradnje i još intenzivnije bilateralne odnose u oblasti kulture sa Francuskom, te da pažljivo prati njenu kulturnu politiku, posebno u oblasti audio-vizuelne politike.

Sagovornici su izrazili spremnost za produbljivanje saradnje na osnovu Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Francuske, koji je potpisan tokom posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine, i Pisma o namerama o saradnji između pomenutog Nacionalnog centra i Ministarstva kulture, koji je potpisan u julu prošle godine.

Selaković i Anrar su se saglasili o mogućnosti intenzivnije saradnje na polju filma i drugih koprodukcionih ostvarenja u oblasti audiovizuelnog sektora, posebno imajući u vidu podsticaje za snimanje u Srbiji.

Na sastanku je istaknuto da je važno intenzivirati saradnju i između stručnjaka iz oblasti filma, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.