Foto: srbija.gov.rs

Uručeni ključevi dvanaest stanova u Pećincima za izbeglice iz BiH i Hrvatske

Vesti Autor: M.S. | 14:51 Sreda, 20 12 2023 Foto: srbija.gov.rs

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije organizovao je danas u Pećincima uručenje ključeva dvanaest novosagrađenih stanova, namenjenih za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9.

Ukupna bruto površina zgrade je 599,97 kvadratnih metara, vrednost radova iznosila je 328.728 evra, a upotrebna dozvola izdata je 24. novembra 2023. godine.

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević podsetila je na to da je u okviru Regionalnog stambenog programa u Srbiji svoj dom dobilo ukupno 7.495 porodica, dodajući da je Srbija, u odnosu na sve zemlje u regionu koje učestvuju u realizaciji tog programa, zbrinula najviše porodica prisiljenih da napuste svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti.

Stanisavljević ja ocenila da je u 2023. godini Komesarijat, zahvaljujući Regionalnom stambenom programu i budžetu Republike Srbije, dodelio ukupno 573 stana izbegličkim porodicama.

Komesarka je najavila da će i u 2024. godini biti nastavljena podrška i stambeno zbrinjavanje i poručila svim izbegličkim porodicama u Srbiji kojima nije rešeno stambeno pitanje da redovno prate javne pozive Komesarijata.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Uručenju ključeva u Pećincima prisustvovali su i predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić, šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini, zamenik šefa razvojne saradnje u Ambasadi Švajcarske Derek Džordž, zamenica ambasadora Slovačke Republike Monika Podsklanova Šuhajdova i predstavnica Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji Hana Meldgard.

Takođe, bili su prisutni i šefica Odeljenja za integraciju visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice Ivana Jelić, predstavnik OEBS-a u Srbiji Jadranka Mašić Pavlović, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević i predstavnici drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija.