Foto: srbija.gov.rs

Velika Britanija zainteresovana za novu energetsku politiku Srbije

Vesti Autor: M.S. | 21:57 Utorak, 13 06 2023 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je imala izuzetno dobre sastanke u Londonu sa državnim sekretarom UK za energetsku bezbednost i nultu emisiju Grantom Šapsom i državnim sekretarom za spoljne poslove UK Džejmsom Kleverlijem, sa kojima je razgovarala o svim oblastima buduće bilateralne saradnje.

Brnabić je u obraćanju novinarima u Londonu saopštila da je sa Šapsom potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti energetike, i da je Velika Britanija iskazala želju da učestvuje u novoj energetskoj politici Srbije.

Reč je o zelenoj tranziciji, o korišćenju više obnovljivih izvora energije, ali postepeno i na održiv način tako da ne ugrozimo naš energetski sektor, radna mesta, ali i da sačuvamo naše rudare i kvalitet njihovog života, objasnila je ona.

S druge strane, kako je dodala, da polako idemo ka jednom smeru koji je po životnu sredinu mnogo održiviji, čistiji i zeleniji, ali i ka većoj energetskoj nezavisnosti i samoodrživosti Srbije.

Prema njenim rečima, britanska administracija je zainteresovana za sve segmente energetike – od velikih hidroelektrana, preko manjih obnovljivih izvora energije, do skladišta za energiju i energetske efikasnosti.

Premijerka je prenela da je sa Kleverlijem razgovarala o novoj eri bilateralnih odnosa Srbije i Velike Britanije, ocenivši da se to upravo postiže potpisivanjem sporazuma, poput Memoranduma o razumevanju u oblasti energetike, ali i o infrastrukturnim projektima.

Projekat izgradnje „Moravskog koridora“ radimo uz podršku izvozne banke Velike Britanije „UK Export Finance“, a sprovodi ga britansko-američko-turska firma „Bechtel Enka“, podsetila je Brnabić i ponovila da takvi projekti otvaraju vrata za buduću saradnju i za mnogo bolje bilateralne odnose.

Ona je navela da je državnog sekretara za spoljne poslove UK obavestila i o današnjoj provokaciji na severu Kosova i Metohije, i da je ponovila da su mir, dugoročna stabilnost i predvidivost u životnom interesu Srbije i Srba kako u centralnoj Srbiji, tako i u našoj južnoj pokrajini.

Premijerka je naglasila da je Srbiji veoma važno da ima što bolje odnose i komunikaciju sa Velikom Britanijom, kao s jednim od najvećih prijatelja takozvanog Kosova, kako bismo mogli svaki put da ih pozovemo i objasnimo kako se osećaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

To je jedan o glavnih ciljeva moje posete Velikoj Britaniji, ukazala je Brnabić i dodala da ako u tome ne uspemo, oni će čuti samo ono što Priština propagira i zato to ne smemo da dozvolimo, kako zbog Srba i ostalog nealbanskog stanovništa, tako i zbog centralne Srbije i bezbednosti čitavog regiona.

Ona je dodala da je zato bitno uspostaviti što bolje bilateralne odnose i raditi na njihovom jačanju u budućnosti, i u skladu sa tim najavila da će već tokom narednih 10 dana obezbediti formiranje saveta za implementaciju trgovinskog sporazuma, koji je potpisan pre nekog vremena.

Prema njenim rečima, jačanje odnosa se postiže uspostavljanjem mnogo bliže saradnje u oblastima kao što su, na primer, energetika, biotehnologija, univerzitetska saradnja, oblast veštačke inteligencije, saradnja u oblasti odbrane i kulture.

U tom kontekstu, predsednica Vlade je potvrdila da će u Londonu uskoro biti otvoren Srpski kulturni centar, odnosno kreativna ambasada Republike Srbije, i konstatovala da se strateški mnogo investira u odnos između Velike Britanije i Srbije.

Predsednica Vlade sastala se danas i sa predsedavajućom Poslaničkoj grupi prijateljstva sa Srbijom Džeki Dojl Prajs.