Vlada Srbije daje dodatnih 5.000 dinara pomoći

Vesti Autor: K.C. | 07:53 Sreda, 17 01 2024

Na veća mesečna primanja mogu da računaju đaci koji upišu deficitarna zanimanja po dualnom modelu.

Vlada Srbije odlučila je da ih podrži sa dodatnih 5.000 dinara mesečno. Učenicima ostaju i nadoknade koje primaju od poslodavca.
Zbog velikog interesovanja privrede rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu produžen je do kraja januara.

Kako se navodi, privrednicima u našoj zemlji potrebno je oko 2.000 učenika koji se školuju po dualnom modelu, a za sledeću školsku godinu zainteresovano je čak 30 odsto više kompanija u odnosu na prošlu godinu. Najveće interesovanje vlada za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma, ugostiteljstva i elektrotehnike.

„Da bi svim našim mladim ljudima bilo jasno, roditeljima koji donose odluku jer smo pred novim upisom za novu školsku godinu, ukoliko u prvoj godini borave jedan dan u kompaniji dobiće 4.500 hiljade dinara plus pet, druge godine borave dva dana u kompaniji 9.000 dinara plus pet, u trećoj godini kada borave tri dana u kompaniji a dva u školi dobiju 13.500 dinara plus pet hiljada dinara", rekla je Gabrijela Grujić iz Kancelarije za dualno obrazovanje.

Deficitarna zanimanja u građevinarstvu su varioci, tesari, zidari, rukovaoci građevinskim mašinama.
U tekstilnoj industriji šivači, modelari odeće i obuće, a nedostaju i prodavci, mesari, pekari, konobari, kuvari, stolari, bravari, automehaničari, tapetari i livari.

Sva proizvodna zanimanja su sad u deficitu, građevina, mašinstvo, brodogradnja, železnički saobraćaj, svi upisuju mnogo manje dece. Svi su zainteresovani za uslužna zanimanja, Nadamo se da će uz ove nove mere biti više dece koja će biti zainteresovana za ta zanimanja", direktor kožarske škole Branislav Mileski.

U čitavoj Srbiji sa teškom mukom popunjavaju se učenička mesta za proizvodne zanate.

Alarmantan je podatak da su učionice škole za obradu kože, do poslednjeg mesta, popunjene samo u Novom Pazaru u kome živi nešto više od 107.000 ljudi.
U Beogradu koji broji više od milion 680.000 žitelja u poslednje tri godine ne može da se oformi jedno jedino odeljenje od 12 učenika jer za ovakvu vrstu zanata u prestonici nema dovoljno zainteresovane dece i mladih.

Podsticaji države da se na ovom polju napravi pomak ipak moraju da idu uporedo i sa našom sopstvenom promenom i razumevanjem vrednosti zanata i mogućnosti za dobru zaradu koju sa sobom nosi.