Foto: srbija.gov.rs

Vlada Srbije donela odluku o ograničenju izvoza brašna, ulja, zrna pšenice, kukuruza

Vesti Autor: K.C. | 13:15 Sreda, 20 04 2022 Foto: srbija.gov.rs

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odlučila da privremeno ograniči izvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, pa će u određenom periodu mesečno biti kvantitativno ograničen izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja.

Ova odluka je doneta da bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja izazvanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

Na današnjoj sednici doneta je odluka da se odobre mesečne kvote za izvoz po 150.000 tona pšenice i kukuruza, 20.000 tona brašna i osam miliona litara rafinsianog suncokrtetovog ulja, saopšteno je u Ministarstvu poljoprivrede.

"Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 procenata odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mesece neće moći da podnesu zahtev za izvoz", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju vladine Informativne službe, vlada je odlučila da uvede kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period.