Foto: mod.gov.rs

Vučević se sastao sa ministrom odbrane Republike Kipar Mihalisom Jorgalasom

Vesti Autor: M.S. | 17:21 Ponedeljak, 12 06 2023 Foto: mod.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar odbrane Republike Kipar Mihalis Jorgalas poručili su danas da dve zemlje, pored bliskosti i prijateljstva, dele poziciju u odnosu na neophodnost doslednog poštovanja principa međunarodnog prava.

Vučević je u obraćanju, nakon svečanog dočeka u Nikoziji uz počasni stroj Nacionalne garde Kipra, tet-a-tet razgovora i sastanka delegacija dveju zemalja, istakao da Srbija visoko ceni principijelan stav Kipra kada je reč o nepriznavanju nelegalne i samoproglašene nezavisnosti „Kosova”.

Tokom razgovora, kako je preneo, razmenjena su gledišta u vezi sa aktuelnim bezbednosnim pitanjima u Evropi i svetu, a naročito o Kosovu i Metohiji, Kipru i Bliskom istoku, a bilo je reči i o implikacijama sukoba između Rusije i Ukrajine na bezbednosnu situaciju u ovom delu sveta.

Vučević, koji je pozvao ministra odbrane Kipra da poseti našu zemlju, ukazao je na to da je nivo saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane na visokom nivou, ali i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Srbija će nastaviti da se zalaže za mirno i sveobuhvatno rešavanje kiparskog pitanja u skladu sa Poveljom UN, a pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastaviće da se angažuju u okviru multinacionalne operacije UN (UNFICYP), poručio je potpredsednik Vlade.

Jorgalas je, ukazavši na dugotrajne i jake veze između dve države, ocenio da će današnji razgovori i konsultacije produbiti odbrambenu i vojnu bilateralnu saradnju u bliskoj budućnosti.

Ministar je dodao da je zadovoljan saradnjom u oblasti odbrane i bezbednosti, navodeći da Srbija i Kipar održavaju saradnju dugu čitavu deceniju u oblasti naoružanja, koja se zasniva na međusobnom poverenju i doprinosi ukupnim bilateralnim odnosima.

Odbrambena industrija Srbije pružila je vrednu podršku našim oružanim snagama, ukazao je on i najavio da će sutra obići artiljerijski sistem NORA, koji je Kipar nabavio iz Srbije.

S pažnjom pratimo najnovija dešavanja na Kosovu i Metohiji. Nedavni sukobi između policije i etničkih Srba u toj oblasti, koji su izazvani pokušajima Prištine da nasilno pristupi opštinskim zgradama, izvor su velike zabrinutosti. Pozivamo na deeskalaciju i nastavak učešća u konstruktivnom dijalogu predvođenom od strane Evropske unije, poručio je Jorgalas.

On je ponovio da Kipar ostaje pri svom principijelnom stavu o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti „Kosova”, i dodao da su principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta neotuđivi i neosporni.

Sagovornici su razmenili stavove i mišljenja povodom aktuelne političko-bezbednosne situacije u svetu, i izrazili nadu da će u periodu koji predstoji biti vidljivi konkretni rezultati na polju unapređenja saradnje između naših država.

Dočeku Vučevića i sastancima prisustvovao je i komandant Nacionalne garde Kipra general-potpukovnik Demokrit Zervakis.