Foto: ig/buducnostsrbijeav

Vučić nastavio KONSULTACIJE o sastavu NOVE VLADE

Vesti Autor: K.C. | 12:49 Utorak, 27 02 2024 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas konsultacije o mandataru za sastav nove Vlade razgovorima sa predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i sa predstavnicima liste „Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu-Stranka pravde i pomirenja-Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov-Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

Vršilac dužnosti predsednika SVM Balint Pastor sa saradnicima, među kojima je i Elvira Kovač, stigao je oko 10:20 u zgradu generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Pastor je nakon razgovora sa Vučićem rekao da na konsultacijama o mandataru i formiranju nove vlade nije bilo reči o funkcijama koje bi eventualno mogle da pripadnu SVM, ali da ta stranka želi da bude deo vladajuće većine i nastavi saradnju da bi ostvarila svoj program.

„Cenimo odgovoran pristup predsednika, što na ovaj način pristupa razgovorima i nešto najprirodnije je bilo da se odazovemo na poziv predsednika Republike", rekao je pastor novinarima posle sastanka.

On je napomenuo da se promenila situacija u odnosu na ranije s obzirom na činjenicu da je do sada predsednik Republike bio ujedno i predsednik Srpske napredne stranke. „To sada trenutno više nije tako i zato nije bilo reči o funkcijama", objasnio je Pastor i dodao da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, između ostalog i o međunarodnoj izložbi Ekspo 2027, i kako SVM vidi dalji razvoj Srbije i unutar Srbije AP Vojvodine.

On je dodao da su razgovarali o tome da svakako SVM želi da bude deo ovladajuće većine kao što je to bilo 2014. godine, te da žele da nastave saradnju da bi ostvarili svoj program.

Predsednik Srbije je posle sastanka sa SVM razgovarao sa predstavnicima liste „Usame Zukorlić- Ujedinjeni za pravdu-Stranka pravde i pomirenja-Bošnjaci Sandžaka-Tomislav Žigmanov-Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

Na sastanak sa Vučićem došli su, između ostalih, lider DSHV Tomislav Žigmanov, a iz SPP Usame Zukorlić i Edin Đerlek. 

Kako je predviđeno Ustavom, predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi izbor Vlade.

Posle izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus.