Foto: srbija.gov.rs

Za Srbiju ključna reč princip u poštovanju međunarodnog prava

Vesti Autor: M.S. | 09:21 Sreda, 25 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je u Njujorku, nakon generalne debate 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da je predsednik Srbije u svom obraćanju ogolio neprijatnu istinu, a to je da u svetu u kome svi tvrde da poštuju međunarodno pravo, postoji primer zemlje na kome se vidi da najveći zagovornici međunarodnog prava, u slučaju Srbije, to međunarodno pravo nisu poštovali.

Đurić je u izjavi novinarima ukazao na to da je za pozicioniranje naše zemlje ključno i to što se na sastancima sa predstavnicima država širom sveta ukazuje da su za Srbiju Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo svetinja.

Pokazali smo da je Srbija autonomna, zapravo u punom smislu te reči, nezavisan ili samo od građana Srbije zavisan centar političkog odlučivanja. Zbog toga su reči koje su iznete pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija možda za mnoge hrabre, i one to nesumnjivo jesu, ali one Srbiju pozicioniraju u red zemalja koje su subjekt međunarodnih odnosa, a ne samo objekat trpne radnje, istakao je Đurić, ocenivši da Srbija na ovoj Generalnoj skupštini zadobija dodatno poštovanje.

Šef srpske diplomatije je govoreći o diplomatskim aktivnostima na marginama skupa, naveo da je imao obraćanje pred Pokretom nesvrstanih zemalja, sastanke sa kolegama iz Uzbekistana, Butana, i desetina drugih zemalja, a da su u narednom danu već predviđeni sastanci sa predstavnicima niza država, kao i obraćanje na sastanku zemalja G20.

Đurić je kada je reč o Kosovu i Metohiji, napomenuo da je ovo važna nedelja za Srbiju, zbog toga što svoj oslonac traži u Ujedinjenim nacijama.

Nama i Kosovo i Metohija i Unesko, naša baština, i borba za pozitivne ekonomske stvari kao što je EKSPO, zavise od toga što imamo iza sebe poštovanje velikog broja i malih i srednjih po veličini i velikih država. Mogu da sumiram u rečenici da je za Srbiju ključna reč - princip, kada je reč o međunarodnim odnosima i našem ukupnom pozicioniranju, naglasio je Đurić.

Prema njegovim rečima, u Ujedinjenim nacijama mnogo toga se čulo i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, i Srbija je ogolila jednostrane i nekoordinisane mere Kurtijevog režima, i pokazala zašto je 28 zemalja u prethodnom periodu povuklo priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti.