Foto: tw/printscreen

Završen sastanak delegacije Beograda s Miroslavom Lajčakom

Vesti Autor: K.C. | 13:34 Četvrtak, 16 11 2023 Foto: tw/printscreen

U Briselu je danas počela nova runda dijaloga na tehničkom nivou, a kako se saznaje, sastanci će najpre biti u bilateralnom, a zatim trilateralnom formatu.

Delegacija je doputovala sinoć u Brisel, a u njoj je 18 eksperata, koji su najbolje pripremljeni za razgovore o svim predviđenim temama, o Statutu ZSO, energetici, nestalima.
Najpre je održan bilateralni sastanak između delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i njegovog tima.

Kako se navodi, sastanak je trajao duže od dva sata, a prema nezvaničnim informacijama, glavna tema bila je izrada Statuta ZSO. Paralelno su održani i zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalim licima i energetici.

Delegacija Kosova, predvođena glavnim pregovaračem, zamenikom premijera Besnikom Bislimijem, ušla je oko podneva na razgovore sa Lajčakom. Nakon toga planiran je i trilateralni sastanak, ali nema potvrde da će ga biti.

Beograd je, kako je najavljeno, u Brisel doveo do sada najveći tim od 18 stručnjaka za oblasti o kojima se pregovara, pre svega o Zajednici/Udruženju opština sa srpskom većinom, nestalima i energetici.

Miroslav Lajčak je prethodnih dana posetio Beograd i Prištinu gde je pokušao da približi stavove dve strane, pre svega kada su u pitanju usaglašavanje predloga EU za smirivanje situacije i nacrt Statuta Zajednice/ Udruženja opština sa srpskom većinom.

Ovo je prvi susret glavnih pregovarača nakon oružanih incidenata u selu Banjska 24. septembra, ali i nakon što je Aljbin Kurti „prihvatio predlog EU“ i tražio da ga obe strane potpišu, zajedno sa dva do sada nepotpisana dokumenta – Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom, što je Aleksandar Vučić odbio, navodeći da je dokument koji im je ponuđen na razmatranje „dobra osnova za dalje razgovore“.

Za napredovanje na putu ka EU za obe strane, uslov su smirivanje situacije na terenu i uređenje odnosa Beograda i Prištine. Iz Brisela su jasno poručili da, u suprotnom, integracije u Evropsku uniju ne može biti.