Foto: ig/printscreen

Zbog afričke kuge svinja počela VANREDNA KONTROLA pečenjara

Vesti Autor: K.C. | 13:44 Četvrtak, 03 08 2023 Foto: ig/printscreen

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković, saopštila je danas da je inspekcija krenula u vanrednu kontrolu pečenjara u Srbiji.

„Sve pečenjare na teritoriji Srbije biće iskontrolisane vanredno u narednom periodu i to veoma brzo“, kazala je ona Tan‌jugu nakon prvog sastanka Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS).

Kako je naglasila, to je još jedna od mera koja se sprovodi kako bi se situacija sa afričkom kugom svinja stavila pod kontrolu.

Veterinarska inspekcija je inače 1. avgusta vanrednim inspekcijskim nadzorom pečenjara na teritoriji Grada Čačka oduzela 166 kilograma hrane životinjskog porekla, zbog kako je saopštilo resorno ministarstvo „utvrđenih neusaglašenosti“.

U spornim objektima, kako su tada naveli, nije bilo moguće utvrditi sledljivost jagnjećeg i prasećeg pečenja i sirovog svinjskog mesa, to jest poreklo mesa i njegov put od klanice do pečenjare, a protiv odgovornih lica su podneti zahtevi za prekršajnu prijavu.