Foto: Pixabay

Cene maslinovog ulja SKOČILE do novih rekorda, u avgustu porasle za 130 odsto!

Biznis Autor: K.C. | 10:37 Sreda, 20 09 2023 Foto: Pixabay

Cena maslinovog ulja obara sve rekorde. Globalna cena tog ulja porasla je na 8.315 evra (8.900 dolara) po toni u septembru, podstaknuta „ekstremno sušnim vremenom" na Mediteranu, navodi se u novom izveštaju Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA).

Kako USDA navodi, prosečna cena maslinovog ulja je još u avgustu bila za 130 odsto veća u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi Si-En-Bi-Si.

Španija, najveći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mesecima je pogođena intenzivnom sušom, a ovo leto je bilo treće najtoplije u istoriji te zemlje.

Prema podacima kompanije „Mintek", proizvodnja maslinovog ulja u Španiji je u protekloj sezoni pala je na oko 610.000 tona, što je pad od više od 50 odsto u poređenju sa uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

Cene maslinovog ulja u Andaluziji u Španiji, skočile su u septembru na 8,45 evra po litru, što je za 111 odsto više nego u istom mesecu lane, a to je podstaklo i krađe ovog „tečnog zlata".

Krajem avgusta iz jedne španske kompanije ukradeno je više od 50.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja. Vrednost ukradene robe je više od 420.000 evra, ili oko 450.000 dolara, prenosi RTS.

Analitičare brine i to što se ne nazire rešenje ove krize, budući da su sušom pogođene i Grčka i Italija.

„Proizvodnja maslinovog ulja je zbog suše smanjena i u drugim zemljama kao što su Grčka i Italija, što povećava zabrinutost", rekao je analitičar, Kajl Holand.

Grčka je drugi, a Italija treći najveći svetski proizvođač maslinovog ulja.

Odluka Turske da obustavi izvoz na veliko maslinovog ulja do 1. novembra, dodatno komplikuje ovakvo stanje.