Foto: facebook

Ilon Mask STIGAO U KINU

Biznis Autor: K.C. | 11:26 Nedelja, 28 04 2024 Foto: facebook

Vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask stigao je danas u Peking, gde će se sastati sa visokim kineskim zvaničnicima povodom razgovora o uvođenju softvera za potpuno samostalnu vožnju (FSD).

Izvori su dodali da će Mask tražiti odobrenje za prenos podataka prikupljenih u Kini u inostranstvo radi unapređenja algoritma. Tesla, na zahtev kineskih regulatora, od 2021. čuva u Šangaju sve podatke prikupljene iz vozila u Kini.

Američki proizvođač električnih vozila uveo je FSD pre četiri godine, ali uprkos zahtevima kupaca, on i dalje nije dostupan u Kini.

Kompanija Tesla je u Kini prodala više od 1,7 miliona vozila otkako je izašla na tržište pre 10 godina. Kina je drugo najveće tržište za Teslu na globalnom nivou, a fabrika u Šangaju je najveća koju kompanija poseduje.

Kompanija Tesla je ranije ovog meseca saopštila da će otpustiti deset odsto zaposlenih usled pada prodaje i konkurentnih cena električnih vozila. Prošle nedelje Tesla je prijavila prvi pad kvartalnih prihoda od 2020. godine, kada je pandemija kovida-19 usporila proizvodnju i isporuke.