Foto: pixabay.com

Svetske BERZE U PORASTU - Inflacija popušta u SAD i evrozoni

Biznis Autor: A.C. | 16:50 Nedelja, 15 01 2023 Foto: pixabay.com

Na svetskim berzama cene deonica su porasle i u drugoj nedelji nove godine, što mnogi pripisuju popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u i evrozoni. Ovaj uspon podržava nadu ulagača da bi centralne banke uskoro mogle završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Vol Stritu je tako indeks Dow Jones ojačao 2 posto, popevši se na 34.302 boda, dok je Nasdaq indeks skočio 4,8 posto, na 11.079 bodova.

Inflacija u SAD-u u decembru je pala na 6,5 posto na godišnjem nivou, sa 7,1 posto mesec dana ranije.

Na mesečnom su nivou, pak, potrošačke cene u najvećoj svetskoj ekonomiji u decembru pale za 0,1 posto, što je prvi statistički zabeležen pad još od maja 2020.

Investitori se nadaju da će zbog slabljenja inflacije američka centralna banka ubuduće biti manje agresivna u povećanju kamatnih stopa.

Tako se na tržištu novca procenjuje da će čelnici Feda na sednici u februaru povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na poslednjoj prošlogodišnjoj sednici. Investitori se nadaju da će na kraju ciklusa povećanja kamata iznositi manje od 5 posto.

Podršku berzama pruža i nada investitora da će se rast kineske privrede uskoro ubrzati, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mere. Tim više što je kineska centralna banka poručila da će pružiti finansijsku podršku domaćoj potrošnji, ključnim investicijskim projektima i tržištu nekretnina.

I na evropskim su berzama cene deonica prošle nedelje snažno porasle. Londonski FTSE indeks beleži rast od 1,9 posto, na 7.844 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 15.086 bodova, a pariski CAC 2,4 posto, na 7.023 boda.