Foto: tw/romaierioggi

Crkva i država se dogovorile - Italija počinje naplatu ulaza u Panteon

Lifestyle Autor: K.C. | 07:15 Petak, 17 03 2023 Foto: tw/romaierioggi

Juče su u Rimu ministarstvo kulture Italije i crkva potpisali sporazum prema kome će turistima u Rimu koji posećuju Panteon, najposećenije italijansko kulturno mesto, uskoro biti naplaćivano 5 evra za ulaz. Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano je rekao da je taj potez stvar "zdravog razuma".

Prvi put je pre pet godina pokušano da se uvede naplaćivanje ulaza u Panteon ali je tadašnja vlada odustala od te ideje.
Ministarstvo kulture će prema sporazumu dobiti 70 odsto, a Rimska biskupija 30 odsto prihoda od ulaznica, saopštili su zvaničnici.

Posetiocima mlađim od 25 godina biće naplaćena ulaznica od 2 evra. Takođe, predviđeno je da ulaz ostane besplatan za stanovnike Rima, maloletne osobe, ljude koji prisustvuju misi i osoblje bazilike.

Zvaničnici će u narednom periodu razraditi tehničke detalje, pa još uvek nije naveden datum za uvođenje takse. Trenutno je ulaz besplatan, a rezervacije za posetu su potrebne vikendom i državnim praznicima.

Monumentalna kupolasta struktura, prvobitno drevni rimski hram, svake godine privlači milione posetilaca. Pretvorena je u crkvu 609. godine pod nazivom Bazilika Svete Marije od anđela i mučenika, i u njoj se redovno služe mise.