Foto: serbia.travel

Izložba "General Dušan Dodić - junak Velikog rata" od 12. februara u Narodnom muzeju Kruševac

Lifestyle Autor: B.O. | 13:43 Nedelja, 11 02 2024 Foto: serbia.travel

Ideja da se realizuje izložba o generalu Dodiću rodila se 2014. godine, povodom jednog veka od početka Prvog svetskog rata. Kroz projekat „Vek Velikog rata 1918-2018.“, koji su zajedno realizovali Zavičajni muzej Jagodina i Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik, ova ideja je realizovana 2018. godine. Projekat je finansiran od strane tadašnjeg Ministarstva kulture i informisanja, a deo sredstava za realizaciju projekta obezbedio je i Narodni univerzitet Trstenik.

Projekat „Vek Velikog rata 1918-2018.“, je predviđao i štampanje publikacije Dušan Dodić, Ratni dnevnik 1918-1919. Jagodina – Trstenik 2018, kojom je za štampu predviđen ratni dnevnik koji se čuva u zbirci Zavičajnog muzeja Jagodina. Nosioci realizacije projekta, uključujući i izložbu, bili su istoričarka Jelena Vukčević, kustos Muzejske zbirke Narodnog univerziteta Trstenik i Duško Grbović, istoričar, muzejski savetnik iz Zavičajnog muzeja Jagodina.

Izložba je imala svoju premijeru u Zavičajnom muzeju u Jagodini, septembra 2018. godine, a zatim je u oktobru iste godine prezentovana u Trsteniku. Do danas izložba je gostovala u ustanovama u Ćupriji, Starom Selu (kod Velike Plane), Prokuplju, Aleksincu, Vršcu. Promocija knjige, je pored pomenutih mesta gde je bila izložba, održana i u Novom Sadu i Nišu. Zamisao je bila da izložba gostuje u mestima koje je Dušan Dodić oslobodio nakon proboja Solunskog fronta, ili za koje je vezan svojim obrazovanjem. U januaru ove godine, izložba je predstavljena u Kragujevcu, gde je Dušan Dodić završio Gimnaziju.