Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Ministri Vesić i Selaković obišli KPGT

Lifestyle Autor: K.C. | 16:25 Nedelja, 09 06 2024 Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Ministar kulture Nikola Selaković i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišli su danas prostor stare Šećerane na Čukarici, gde su u prostoru KPGT-a razgovarali sa osnivačem tog pozorišta Ljubišom Ristićem.

Pre nekoliko dana oglašena je prodaja tog kompleksa, koji je zaštićen kao kulturno dobro.
Ministar Selaković je ukazao da Beograd ima nešto što nema baš mnogo gradova u Evropi, a u regionu gotovo niko – KPGT i kompleks stare Šećerane na Čukarici, koji se izdvaja ne samo po tome što predstave mladi umetnici izvode na devet scena, već i po tome što je apsolutno jedinstven kulturni inkubator u Srbiji, pa i na Balkanu.

A, to je, kaže, budućnost srpske kulture.

„Ovde mogu da nastaju i da se razvijaju oni koji u budućnosti treba da dominiraju kulturnom scenom Srbije – svojim talentom, umetničkim izrazom i time što su u stanju da igraju, a da nekada za to ne traže nijedan dinar“, naveo je Selaković.

Upravo takav jedinstveni inkubator i jedinstvenu oazu napravio je Ljubiša Ristić sa prijateljima u KPGT-u, i to, poručuje, treba sačuvati.
„Prostor koji smo obišli je pod zaštitom države, kao kulturno dobro od najvišeg značaja. On to mora i treba da ostane. Zato sam danas i došao, da razgovaramo, ovde ću se i vraćati, i uveren sam da će i ova poruka mnoge dovesti u KPGT, da dođu i uživaju u kulturi“, rekao je Selaković.

Ministar Vesić je podsetio da je upravo dok je on obavljao funkciju u Beogradu, KPGT postalo gradsko pozorište, odnosno da je Grad stao iza tog pozorišta, koje je, dodao je – najveći pozorišni brend poslednjih decenija u Srbiji, na kojem bi pozavideli i mnogi gradovi u svetu.

Kako je naveo, namera države je da to postane kulturni centar, na 11 hektara, kao mesto za mlade umetnike, koje će omogućiti da se srpska kultura razvija, dok će Beograd dobiti prostor kakav imaju veliki evropski gradovi, gde se stari industrijski kompleksi pretvaraju u slične prostore.