Foto: srbija.gov.rs/Dario Konstantinović

Nastavak ulaganja u kulturu kroz program „Gradovi u fokusu“

Vesti Autor: M.S. | 17:42 Četvrtak, 18 07 2024 Foto: srbija.gov.rs/Dario Konstantinović

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 14 gradova i opština, od ukupno 47, koji su dobili sredstva Ministarstva na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“.

Selaković je tom prilikom istakao da se godišnje za ovaj program izdvaja 350 miliona dinara, a da je od 2016. godine obezbeđeno 1.657.000.000 dinara za različite projekte, pri čemu su do danas obnovljene brojne devastirane, zapustele i zapostavljene sale, muzeji, biblioteke, a u kulturu se ulaže sve više.

On je istakao da je suština programa „Gradovi u fokusu“ u tome što je Vlada Srbije omogućila da iz godine u godinu sve lokalne samouprave, sa izuzetkom Beograda i Novog Sada, koji zbog stepena razvijenosti nemaju pravo učešća na ovom konkursu, konkurišu različitim projektima koji su fokusirani na revitalizaciju objekata kulturne infrastrukture i nepokretnih kulturnih dobara.

Ministar je najavio da će u narednom periodu ugovori biti potpisani i sa predstavnicima preostale 33 lokalne samouprave, koje su još ostvarile pravo na finansiranje projekata u okviru konkursa „Gradova u fokusu“.

Selaković je objasnio da su ovo projekti sufinansiranja, da gradovi i opštine ulažu u njih, a da ih Ministarstvo kulture na ovaj način motiviše da što više obraćaju pažnju na ustanove kulture.

On je izrazio uverenje u to da će u narednoj godini za ovaj konkurs biti opredeljeno i više od 350 miliona dinara i pozvao sve gradove i opštine, koji u ovoj godini nisu imali svoje projekte, da se pripreme za sledeću godinu.

Ugovori su potpisani za opštine Bački Petrovac, Boljevac, Velika Plana, Doljevac, Inđija, Jagodina, Kanjiža, Lebane, Mali Zvornik, Topola, Šid, kao i gradove Kragujevac, Prokuplje i Sombor.