Foto: Ig/muzejafrickeumetnosti

Muzej afričke umetnosti u Beogradu danas slavi 46 GODINA postojanja

Lifestyle Autor: B.O. | 13:50 Utorak, 23 05 2023 Foto: Ig/muzejafrickeumetnosti

Muzej afričke umetnosti danas obeležava 46 godina postojanja.

Otvoren je 1977. godine, a stalnu postavku Muzeja čine značajni primerci, pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači Muzeja Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar koji je radio kao novinar, a kasnije kao diplomata i jugoslovenski ambasador u afričkim državama.

Kolekcija Muzeja kontinuirano je obogaćivana otkupima i poklonima pa tako muzejska zbirka sada sadrži nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti, poreklom iz zemalja zapadne, centralne i istočne Afrike.

Imajući u vidu važnu ulogu muzeja za jačanje prijateljstva i saradnje sa afričkim zemljama, kao i upečatljivije predstavljanje kulture afričkog kontinenta, od februara ove godine odlukom Vlade, Muzej je republička ustanova kulture.

Povodom 46. rođendana danas od 10 do 18 časova, ulaz u Muzej biće besplatan, a od 17 časova počinje javno vođenje kustoskinja i autorki izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“, Ane Knežević i Emilije Epštajn.