Foto: serbia.travel

Otvaranje izložbe i promociju kataloga "Likovna umetnost i nasleđe: vizuelni dijalog i prostorna komunikacija" 09. jula u Muzeju primenjene umetnosti

Lifestyle Autor: B.O. | 15:09 Ponedeljak, 08 07 2024 Foto: serbia.travel

U utorak, 09. jula, u 18.00 časova u Muzeju primenjene umetnosti, organizuje se otvaranje izložbe i promocija kataloga: Likovna umetnost i nasleđe: vizuelni dijalog i prostorna komunikacija.

Katalog je posvećen učešću Srbije na prvom Bijenalu umetnosti na Malti, koje je ove godine realizovano u organizaciji ove ustanove. Publikacija predstavlja koncept komesarke i kustoskinje Paviljona Republike Srbije, Biljane Jotić, kao i autore koji su su  izabrani da predstave srpsku savremenu umetničku produkciju. 

Paviljon Republike Srbije se nalazio se u tvrđavi Svetog Elma u prestonici Malte, jednoj od najkoncentrisanijih istorijskih oblasti na svetu. Grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Sa svojih oko 320 spomenika, Valeta je poznata i kao jedinstveni muzej na otvorenom. Među drevnim zidinama, na prvom malteškom Bijenalu, predstavljena je savremena umetnička produkcija iz 23 zemlje.

Glavna tema Bijenala, "Belo more maslinjaka", postavljena je kao poetično podsećanje na mediteransku tradiciju Malte, ali i istovremeni poziv na preispitivanje regionalnih narativa. Polazeći od promišljanja datih tematskih okvira, komesarka i kustoskinja Biljana Jotić, koncipirala je izložbu pod nazivom Likovna  umetnost i nasleđe, vizuelni  dijalog i prostorna komunikacija. 

Izložba otvara  pitanja koje se tiču zaštite pokretnog i materijalnog nasleđa i likovnih i stvaralačkih tehnika. ”U doba paralelnih realnosti, fizičke i virtuelne perspektive postojanja, slika i skulptura predstavljaju materiju, taktilnu formu koja proizilazi iz čoveka”, ističe u autorskom tekstu kataloga Biljana Jotić, ukazujući na neophodnost očuvanja primarnih medija čovekovog izražavanja i značaj materijalizacije konceptualne osnove.

Umetnici Ivana Živić, Miodrag Rogan i Đorđe Stanojević su, po pozivu, na Bijenalu istražili kustoski koncept u okviru site-specific izložbe.  

Katalog otkriva detalje o konceptu izložbe, radovima, autorima i dokumentuje kako je izgledao Paviljon Srbije na Malti. Sa delima učesnika beogradska publika ima priliku direktno da se upozna na  aktuelnoj izložbi u Muzeju primenjene umetnosti.

Izložba je svojevrstan most između dve kulture, izgrađen pri susretu specifičnih tradicija i savremenih umetničkih praksi. Istražujući principe muškog i ženskog, elemente vode i zemlje, i različite medije, postavka otvara dijalog između tradicije i savremenosti.