Foto: srbija.gov.rs

Izuzetna posvećenost mladima i ženama u Zlatiborskom okrugu

Vesti Autor: B.O. | 12:32 Nedelja, 06 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, političko i ekonomsko osnaživanje žena i sprečavanje nasilja nad ženama Tatjana Macura ocenila je na sastanku sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem da su projekti koje realizuju ta lokalna samouprava kreirani po potrebama pojedinca, sa izuzetnom posvećenošću mladima i ženama Zlatiborskog okruga.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji republičkog nivoa vlasti sa jedinicama lokalne saouprave i o izazovima sa kojima se suočavaju, pri čemu je ministarka pozvala Stamatovića da se i ta opština aktivno uključi u predstojeću akciju „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”.

Macura je, u razgovoru sa predstavnicama Saveta sa rodnu ravnopravnost Čajetine predstavila projekat koji će se finansirati iz budžeta njenog kabineta i koji će uskoro biti objavljen, a namenjen je jedinicama lokalne samouprave i organizacijama civilnog društva.

Ministarka se sastala i sa predstavnicama Udruženja preduzetnica „Zlata“ u Omladinskom centru i razgovarala o problemima na koje nailaze žene u malom biznisu u ovom okrugu, pre svega sa izazovima koji postoje sa plasmanom proizvoda.

Ručni radovi žena zlatiborskog okruga visoko su cenjeni i traženi od strane domaćih i stranih turista i predstavljaju spoj zaštite kulture i nasleđa ovog kraja i komercijalnog pristupa i razumevanja potreba kupaca danas.

Macura je sa lokalnim rukovodstvom obišla Gold gondolu i upoznala se sa mnogobrojnim infrastrukturnim radovima, kao što je obilaznica oko Zlatibora koja se gradi iz sredstava Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave.

Sagovornici su ministarku u ovom javnom preduzeću upoznali sa merema koje planiraju u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva od kojih je svakako najzanimljiviji dnevni boravak za decu zaposlenih, a koji će biti dostupan i kroz komercijalnu ponudu turistima, zbog čega će biti samoodrživ.