Foto: serbia.travel

Otvaranje izložbe "Nadežda Petrović: Modernost i nacija" 05. decembra u Paviljonu u niškoj Tvrđavi

Lifestyle Autor: B.O. | 08:01 Ponedeljak, 04 12 2023 Foto: serbia.travel

Galerija savremene likovne umetnosti Niš organizuje svečano otvaranje izložbe Nadežda Petrović: Modernost i nacija u utorak 05. decembra u 13.00 sati u Paviljonu u Tvrđavi. Izložbu  autora prof. dr Lidije Merenik i prof.dr Igora Borozana, Galerija priređuje u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije u čast značajnog nacionalnog jubileja stotinu pedeset godina od rođenja čuvene slikarke.

Postavka u Umetničkom paviljonu obuhvata reprezentativni izbor pedeset dela rodonačelnice srpske moderne umetnosti iz kolekcija četiri ustanove: Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije Nadežda Petrović Čačak, Spomen - zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Na celovit i sveobuhvatan način, osmišljena u skladu sa vodećim temama i motivima,  kroz hronološko-tematske celine, daje uvid u razvoj i likovno stvaralaštvo  Nadežde Petrović od njenih najranijih minhenskih dana, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa do pariskog i ratnog perioda. 

Široj javnosti poznata i kao jedna od osnivača Kola srpskih sestara, ratna bolničarka, jedina žena na srpskoj novčanici, istaknuta srpska umetnica bavila se likovnom kritikom, pedagoškim radom i u istoriji ostavila trag kao društveno angažovana žena otvorena za nove i napredne ideje. Provocirala je svojom umetnošću, smelošću, avangardnim pristupom, feminističkim stavovima i političkim aktivizmom, a humanost i patriotizam iskazala kao ratna bolničarka u Balkanskim i Velikom ratu. Izložba Modernost i nacija prilika je da publika slikarku upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

Dragocen doprinos Nadežde Petrović umetnosti i kulturi, posebno jugu Srbije jeste još jedan jubilej – šezdeset održanih saziva Likovne kolonije Sićevo. Davne 1905. u vinogradarskom selu nadomak Niša, uz velike napore, trud i zalaganje uporne i istrajne mlade umetnice, osnovana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija, preteča današnje Sićevačke kolonije, koja se poslednjih šest decenija održava u kontinuitetu i značajna je za formiranje i bogaćenje fonda Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Tokom svog ne tako dugog života, jedna od najznačajnijih akterki srpske likovne scene s početka prošlog veka, stvaralaštvom i društvenim angažmanom povezala je više sredina: rodni Čačak, Minhen u kome je sticala i usavršavala slikarske veštine, Italiju i Francusku kolevke umetnosti u kulture, Niš kome je zaveštala najstariju koloniju na Balkanu i Valjevo u kome je preminula. U Srbiju s početka prošlog veka donela je moderan pristup slikastvu, modernim obeležila nacionalnu umetnost.  

Izložba u u Nišu priređuje se uz podršku Grada Niša i Ministarstva kulture Republike Srbije nakon predstavljanja publici u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu,  Muzeju savremene umjetnosti Repblike srpske u Banja Luci, Galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki i Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku i biće otvorena za javnost do 5. januara 2024. godine.