Foto: Pixabay

PAJA PATAK slavi 90. rođendan!

Lifestyle Autor: K.C. | 15:22 Nedelja, 09 06 2024 Foto: Pixabay

Paja Patak je 9. juna 1934. debitovao u kratkom crtanom filmu. Bio je to početak karijere koja traje do danas. Paja, beli patak, obučen u plavo mornarsko odelo sa plavom kapom i crvenom leptir mašnom, već 90 godina predstavlja jednog od najpoznatijih junaka Volta Diznija.

Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se u Srbiji pojavio u izdavačkoj kući Politika, gde i dobija srpsku verziju imena - Paja Patak.

Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mikiju Mausu opadala popularnost i Volt Dizni je želeo da ubaci lika koji će, po temperamentu, biti različit od njega.

On se sa Mikijem prvi put pojavljuje u crtanom filmu „Pomoć siročićima“, u avgustu 1934. godine, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja i Pluton.

Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija.

2004. godine konačno je dobio i svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio svoju titulu ,,najpoznatijeg patka na svetu”.