Foto: Ana-Marija Jovanović

Patrijarh Porfirije KRSTIO princezu Mariju Karađorđević

Lifestyle Autor: K.C. | 12:23 Nedelja, 12 05 2024 Foto: Ana-Marija Jovanović

Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije krstio je juče princezu Mariju Karađorđević, kćerku princa Naslednika Filipa i princeze Danice, u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog.
Svečani čin Svete tajne krštenja mlade princeze je veoma značajan događaj za Kraljevsku porodicu Srbije, posebno znajući da se sada, posle više decenija, Karađorđevići ponovo rađaju, krštavaju i odrastaju u svojoj otadžbini, među svojim narodom", rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

„Sigurni smo da će ovo biti samo početak dugog i bogatog niza koji će davati plodove, neophodne našem narodu. Samim tim, dajući te neophodne i blagorodne plodove našem narodu, verujemo da će to biti i na dobrobit porodice Karađorđević, našeg Kraljevskog doma“, izjavio je patrijarh.

Kumovi princeze Marije su Nikolas-Majkl i Alina Medfort Mils od Rumunije, unuk poslednjeg kralja Rumunije, Nj.V. Mihaila I i kraljice Ane. Kako su veze između naroda Rumunije i Srbije uvek bile iskrene i bratske, ispunjene ljubavlju i poštovanjem, ovo kumstvo predstavlja još jedan poseban dodatak tome.

Kao i prilikom krštenja mog unuka princa Stefana, voda koja je korišćena danas doneta je iz više srpskih reka – Dunava, Save, Drine, Morave, Ibra, Žiče, Prizrenske Bistrice, izvora Svetog Joanikija kod manastira Devič, kao i iz Vardara i Jadranskog mora. Ovo predstavlja tradiciju dužu od jednog veka, jer su za krštenje mog oca vojne divizije slale vodu iz reka po kojima su dobile ime.

Sledeći tradiciju Kraljevske porodice Srbije, kao starešina Kraljevskog doma odlikovao sam svoju unuku, princezu Mariju, Kraljevskim ordenom Svetog Save prvog reda. Takođe, ovom prilikom sam istim ordenom i u istom stepenu odlikovao i moju snahu, princezu Danicu", rekao je princ Aleksandar.

Činu krštenja prisustvovali su i Episkopi Pahomije vranjski, Irinej istočno-američki, Siluan australijski, Isihije valjevski, kao i vikarni Episkopi Nektarije jegarski i Dositej lipljanski, najmlađi sin prestolonaslednika, princ Aleksandar, princeza Marija da Glorija od Orleana i Bragance, Vojvotkinja od Segorbe, Donja Sol Marija de la Blanka de Medina i Orlean-Braganca, Grofica od Ampurije, roditelji princeze Danice Beba i Milan Cile Marinković, kao i princ Mihailo i princeze Ljubica, Natalija i Isidora Karađorđević, arhiepiskop i mitropolit beogradski Monsinjor dr Ladislav Nemet, Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, dr Nikola Banjac, izaslanik premijera Srbije, Marko Romić, izaslanik predsednika Republike Srpske.