Foto: tw/QueLeer

Proslavljeni pisac Haruki Murakami DOBITNIK nagrade „Princeza od Asturije“

Lifestyle Autor: K.C. | 14:30 Sreda, 24 05 2023 Foto: tw/QueLeer

Proslavljeni japanski pisac i autor „Geopoetike”, Haruki Murakami, dobitnik je prestižne španske književne nagrade „Princeza od Asturije”, za 2023. godinu. Među favoritima žirija ove godine bila je orijentalna književnost, a takmičilo se ukupno 37 autora, poreklom iz 17 različitih zemalja.

Fondacija koja stoji iza nagrade „Princeza od Asturije” pozdravilja „jedinstvenost Murakamijeve književnosti, njen univerzalni obim i sposobnost da pomiri japansku tradiciju i nasleđe zapadne kulture u ambicioznom i inovativnom narativu“, navodi se u obrazloženju ovog priznanja.

Nagrada „Princ (Princeza) od Asturije” dodeljuje se od 1981. godine kao serija godišnjih nagrada pod pokroviteljstvom Fondacije princeze od Asturije. Među dosadašnjim laureatima nalaze se i brojni autori „Geopoetike”: Oktavio Paz (1993), Umberto Eko (2000), Pol Oster (2006), Bob Dilan (2007), Lenard Koen (2011), Karen Armstrong (2017), Marina Abramović (2021).

Izdavačka kuća „Geopoetika“ ekskluzivni je izdavač svih Murakamijevih dela na srpskom jeziku i trenutno radi na prevodu novog romana Harukija Murakamija „Grad i njegove nesigurne zidine”, koji je sredinom aprila ove godine objavljen u Japanu. „Grad i njegove nesigurne zidine” prvi je Murakamijev roman nakon šest godina.