Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Selaković prisustvovao Memorijalnoj akademiji u Kozarskoj Dubici

Lifestyle Autor: K.C. | 22:22 Subota, 11 05 2024 Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je Memorijalnoj akademiji „Tuga koja traje cijeli život“, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, Republika Srpska, povodom Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (1941–1945).

Selaković je prisutnim medijima rekao da je od izuzetne važnosti negovanje kulture sećanja i da je jedna od najvažnijih stvari koje su Republika Srbija i Republika Srpska učinile u prethodnoj deceniji obeležavanje zajednički vrednih datuma.

„Na takav način neguje se ne samo kultura sećanja, već se i podučavanjem sadašnjih generacija utiče da se nikad ne zaborave neka zla i užasi koji su nas zadesili kao narod u toku naše istorije“, rekao je ministar kulture.

Selaković je istakao da je od posebnog značaja ovogodišnje zajedničko obeležavanje s obzirom na trenutna dešavanja u odnosu na naš narod od strane svetskih moćnika pred Generalnom skupštinom UN, kao i da je Kozarska Dubica kao opština jedno od najvećih mesta stradanja srpskog naroda od strane ustaške, nacističke NDH.

„Naše je, kao narod jednog jedinstvenog srpskog naroda, da se okupljamo, da se sabiramo, da ne dozvolimo da nas iko deli i da pokažemo da je mogući spas upravo u našem jedinstvu i u činjenici da se ne mirimo sa onim što nam je u prošlosti učinjeno i da ne želimo da ćutimo, da nikoga ne vređamo, da ništa ne tražimo, ali da je jednostavno ono što očekujemo, a to je poštovanje prema žrtvama“, rekao je ministar kulture okupljenim novinarima.