Foto: x/__cuse

Švajcarska POBEDILA na Evroviziji 2024

Lifestyle Autor: K.C. | 08:29 Nedelja, 12 05 2024 Foto: x/__cuse

Sinoć je u Malmeu u Švedskoj održano 68. izdanje Evrovizije, koje je bilo od prvog do poslednjeg trenutka bilo uzbudljivo i neizvesno.

U finalu Evrovizije, 25 zemalja se borilo za pobedu.

Nemo je predstavljao Švajcarsku numerom „The Code“ i osvojio evropsku publiku emotivnim i energičnim izvođenjem.

Njegov specifični scenski nastup, kao i snažna poruka teksta pesme koji govori o ličnim borbama i borbama sa svojom sredinom uspeo je da zadivi publiku širom Evrope.

Nemo je nastupao na velikom pokretnom krugu u neobičnoj odevnoj kombinaciji i pokazao svoje raskošne glasovne sposobnosti.

U samoj završnici je bilo napeto, te se biralo između Švajcarske i Hrvatske, a Švajcarac Nemo je u zbiru glasova publike i žirija odneo više poena od Bejbi Lazanje.
Hvala vam svima, kao što je obećano, ovim događajem idemo u pravcu mira - rekao je Nemo kroz suze kad je izašao na scenu da preuzme pobedničku statuu.

U uzbudljivom takmičarskom delu predstavilo se 25 zemalja, a srpska predstavnica Teya Dora nastupala je pod rednim brojem 15.
Teya Dora predstavila je Srbiju pesmom „Ramonda“ i oduševila publiku širom Evrope.

Srpska prestavnica nežnim izgledom i raskošnim glasom zadivila je sve, a njena numera specifične simbolike izdvaja se kao jedna od retkih balada na ovogodišnjem takmičenju.

Bejbi Lazanja, koji je bio glavni favorit za pobedu, završio je na drugom mestu sa 547 poena, dok je pobednik Nemo imao 591 u zbiru. Poslednje mesto u finalu zauzeli su Norvežani.

Ovogodišnju Evroviziju obeležili su neredi i pobune, rat na Bliskom istoku odrazio se i na najveće muzičko takmičenje, pa su se Palestinci i oni koji ih podržavaju pobunili zbog učešća Izraela i organizovali proteste u švedskom gradu Malmeu.

Na dan finala Evrovizije 2024 organizovan je veliki protest Palestinaca zbog učešća Izraela na takmičenju.