Foto: serbia.travel

"Tara Ultra Outdoor Fest 2024" danas u Bajinoj Bašti

Lifestyle Autor: B.O. | 09:21 Subota, 06 07 2024 Foto: serbia.travel

U subotu, 06. jula, u Bajinoj Bašti nas očekuje peto izdanje Tara Ultra Trejla, koje donosi uzbudljive novine u okviru novog koncepta - "Tara Ultra Outdoor Fest". Tara ultra trejl je od ove godine i zvanično prerastao u autdorfestival koji u Bajinu Baštu dovodi preko 400 takmičara ali pruža i izuzetan program koji ima za cilj da promoviše sportove na otvorenom i aktivnosti u prirodi, odnosno zdrav život, pružajući jedinstveno iskustvo za sve učesnike i posetioce.

U zoni cilja, u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bajinoj Bašti, organizatori su pripremili celodnevne animaciju za takmičare, njihove pratioce, publiku i sve zainteresovane koji žele da probaju nešto novo. Svi prisutni će imati priliku da se oprobaju u streličarstvu, arčeri tagu, disk (frizbi) golfu i upoznaju sa planinarskim disciplinama i veštinama. Sve aktivnosti su prilagođene deci, a samo za najmlađe je obezbeđena i zabavna atletika (poligon spretnosti), mini zip lajn i ekološka radionica o Nacionalnom parku Tara. Poslastica za kraj dana je dečija trka što je i prilika da svi zajedno pozdravimo buduće šampione.

U okviru festivala održaće se i mini sajam na kome će se predstaviti sponzori, turističke organizacije, organizatori trka i drugih manifestacija, proizvođači sportske opreme i  drugi zainteresovani.

Centralni deo festivala čine tri trke:

- TUT12-13 km, 650 m uspona – Državno prvenstvo za juniore u planinskom trčanju Planinarskog saveza Srbije

TUT28 - 29 km, 1.550 m uspona – 2. kolo Nacionalne serije u planinskom trčanju Planinarskog saveza Srbije

- TUT62 - 62 km, 3.000 m uspona.

Sve trke počinju kod manastira Rača, srednjovekovnog centra srpske pismenosti i kulture, vodeći takmičare kroz najlepše staze Nacionalnog parka Tara, do cilja u Bajinoj Bašti. Trke su osmišljene tako da vas izazovu, izvedu iz zone komfora i inspirišu bez obzira na nivo iskustva i takmičarske ambicije. Učestovaće preko 400 takmičara iz 12 zemalja uključujući najbolje takmičare i reprezentativce Srbije, ali i vrhunske takmičare iz inostranstva. Organizator ove velike turističko-sportske manifestacije je Udruženje „Tara Ultra“ pod pokroviteljstvom Opštine Bajina Bašta i uz podršku Nacionalnog parka „Tara“ i Turističke organizacije „Tara-Drina“ Bajina Bašta.